Turerna i det uppslitande bråket mellan Hockeyettan och Boden Hockey har varit många. Boden var missnöjt med tv-avtalet och det ledde till att man skickade in en ansökan om att lämna ligaorganisationen då de ansåg att ersättningen från det var för dålig. Så dålig att de helt enkelt tjänar bättre pengar på att sända matcherna i egen regi.
Men det ville inte Hockeyettan gå med på. Frågan, som ytterst gäller den svenska ligamodellen, gick hela vägen till skiljeförfaranden.
Därmed ansåg ishockeyförbundet att ärendet var utagerat, men Riksidrottsnämnden ville annorlunda.
De gav Boden Hockey rätt samtidigt som de anklagade svensk ishockey för att ha en tävlingsbestämmelse som står i strid med den europeiska konventionen.
Ett beslut som upprör.
”Det finns bara en väg framåt”
I en krönika på det svenska ishockeyförbundets hemsida går ordföranden Anders Larsson till attack mot RIN:
”Ytterst skulle RIN:s resonemang kunna utmana hela den så värdefulla svenska idrottsmodellen med den ideella föreningen som grund”, skriver han bland annat.
Även RF får en hel del kritik:
”Vilken blir nästa fråga där RF kör över våra medlemmar och de beslut de fattat?”.
Larssons slutsats är följande:
”Det finns bara en väg framåt. Den är att svensk idrott en gång för alla slår fast att det är medlemmarna i varje specialförbund som ytterst beslutar om tävlingsreglerna för sin idrott och hur dessa ska tillämpas. En linje vi i svensk ishockey kommer att driva inför RF-stämman 2023.”
”Trasslat in sig själva”
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tar dock det hela med ro.
– Riksidrottnämndens utslag är det som gäller, man kan tycka illa om det men det är väl ungefär som när man döms för mord i Högsta domstolen, man kan känna sig oskyldig men det är det domslutet som gäller tills annat är bestämt, säger Eriksson till SVT Sport.
Om hockeyförbundet vill få till en förändring är de välkomna att försöka, menar Eriksson.
– Det har de sin fulla rätt att göra. I varje demokrati kan man försöka få till en ändring och det har jag som styrelsemänniska inga som helst synpunkter på. Det viktiga är bara att det är det Riksidrottsstyrelsen bestämt som gäller tills man lyckats ändra i systemet, säger Eriksson och fortsätter.
– Väldigt mycket av det här handlar om att de trasslat in sig själva, andra förbund borde inte vara så där överdrivet engagerade i den här frågan eftersom ingen annan har de här bestämmelserna.