Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten Jonas Andersson tror att Brynäs kan studsa tillbaka. Foto: Bildbyrån/SVT

Experten: ”Det är inte så nattsvart för Brynäs”

Uppdaterad
Publicerad

I går kväll åkte Brynäs ur SHL. Men SVT:s expert Jonas Andersson tror att de har goda förutsättningar att studsa tillbaka snabbt.

– Det är inte så nattsvart, vill jag tro, säger han i ”Hockeykväll”.

Förlusten med 1-0 på hemmais gjorde att Brynäs för första gången degraderades från SHL/Elitserien. Det efter att bara vunnit en match i kvalet mot Malmö.

– En mörk dag för Brynäs, men det kommer inte som en blixt från en klar himmel utan det här är produkten av något som har pågått under en längre tid. Det är det femte kvalet på 2000-talet. Det går inte att vara så nära så många gånger utan att till slut hamna här, säger Jonas Andersson och fortsätter:

– Det är en kombination av ett spelsystem som inte har gynnat dem, ett spelarmaterial som inte är optimalt och sedan en negativ spiral under säsongen.

”Alla förutsättningar att lyckas”

De senaste tio åren är det bara HV71 och Leksand som har lyckats med att göra sin visit nere i hockeyallsvenskan ettårig. Men Andersson tror att även Brynäs har potential att lyckas.

– Det är inte så nattsvart vill jag tro. Nyckeln är att hela staden sluter upp och att fansen sluter upp. Brynäs har så mycket anrik tradition så de har alla förutsättningar att lyckas, säger han.

Studiokollegan i Hockeykväll, hockeyjournalisten Johanna Dahlén, fyller i.

– Allt beror på hur föreningen tar det. Det är inte lätt, om man kollar på hur det hockeyallsvenska kvalet ser ut och att det finns många bra lag i hockeyallsvenskan just nu, säger hon.

Loob: ”Något sådant måste hända”

Brynäs sparkade huvudtränaren Mikko Manner inför kvalet och tog in klubbikoinen Ove Molin tillfälligt. Att man snabbt hittar en ny tränare tror SVT-experten Håkan Loob att är viktigt.

– Jag skulle vara väldigt noga med val av tränare och göra det väldigt snabbt. Jag skulle se till att sporten verkligen stakar ut vart man vill. Alla måste sluta upp. HV71 fick ett jättestöd av fansen då de åkte ur. Det är något sådant som måste hända i Gävle också, säger Loob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.