Färjestad vände till seger – efter egna målvaktens tavla

Färjestads målvakt Matt Tomkins skulle bara stöta bort ett avslut. Istället styrdes pucken in i det egna målet.

Trots misstaget vann Färjestad matchen mot Mountfield med 4-3.

Därmed har man fördelen i åttondelsfinalen som spelas över två matcher.

Målvakstavlan kom i den andra perioden vid ställningen 1-1. Martin Stohanzl skulle bara slänga iväg ett avslut innan ett byte – men det resulterade istället i målfirande.

Färjestadsmålvakten Matt Tomkins skulle bara stöta bort avslutet som kom från halvplan. Istället styrdes pucken, via Tomkins själv, in i mål. Ett misstag som innebar bortaledning.

– Det är aldrig kul att se, säger expert Jonas Andersson om det märkliga målet.

Gäster från Tjeckien gick sedan upp i en 3-1-ledning men Färjestad lyckades svara upp innan den sista perioden – efter mål av både Marcus Nilsson och Remi Elie.

Aldrig mötts

De två lagen, som aldrig tidigare spelat mot varandra, gjorde sedan upp i den tredje perioden.

Då slog Joel Nyström till med ett fint mål i powerplay. Nyström gled ut till höger innan han satte pucken rätt upp i det vänstra krysset. 1-3 hade blivit 4-3 och hemmaledning. Ett resultat som också stod sig matchen ut.

– Vi hade en blek första period innan vi växer in i det. Mountfield är bra, yttersta respekt för dem. Det kommer att bli tajt om vi ska gå hela vägen, säger Färjestads tränare Tomas Mitell efter vinsten.

Segern innebär att Färjestad nu har ett litet övertag inför returmatchen. Åttondelsfinalerna spelas över två matcher. Returmötet spelas den 22 november i Tjeckien.

Rögle förlorade

De regerande mästarna Rögle fick en tuff start i sin jakt på att försvara titeln.

Det första mötet, borta mot Salzburg, slutade med en 3-1-förlust. Nu måste Ängelholmslaget vände ett tvåmålsunderläge i returmatchen om en vecka.