Pär Ericson, utvecklingschef på Svenska ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån

Ishockeyförbundet: ”Inte nöjda med vår population”

Uppdaterad
Publicerad

Andelen spelare i SHL med utomeuropeisk bakgrund är låg jämfört med sporter som basket och fotboll.

Men Svenska ishockeyförbundet gör punktinsatser för att nå ut till fler.

– Kommer du från Syrien, Turkiet eller ett afrikanskt land så har du kanske ingen relation till ishockey, säger Pär Ericson, utvecklingschef på förbundet.

Örebros Daniel Muzito-Bagenda är den ende mörkhyade spelaren i SHL just nu. Även om han inte är den första. I en intervju med SVT Sport säger Muzito Bagenda att han gärna ser att förbundet gör mer för att få fler med invandrarbakgrund att spela ishockey.

Ett av försöken som gjorts de senaste fem åren är att förbundet årligen skickar ut cirka 300 000 brev till småbarnsföräldrar. Breven kommer på sju olika språk och ska locka barn och ungdomar att börja spela ishockey.

– Framför allt har vi fördubblat antalet barn på flicksidan och det är också en form av integration. På killsidan har det ökat, men inte fördubblats, säger Ericson.

Stor utmaning

Exakt hur många med annan bakgrund som börjat spela ishockey sedan breven började skickas ut finns det ingen statistik på.

Han ser den stora utmaningen i att ishockeyn är liten utanför Europa och att man som nyanländ i Sverige kanske inte har en relation till ishockey.

– Du kanske inte ens vet att hockey är en sport. Tröskeln till hockey är högre om man jämför med fotboll och baket. Men vi har många aktiviteter för att sänka trösklarna och göra det enklare för flickor och människor med annan etnisk bakgrund. Frågan är högt upp på agendan och det säger vi med rak rygg, säger Pär Ericson.

– Vi har en vision om att bli Sveriges mest engagerande idrott och för att bli det behöver vi bli tillgängliga för fler och hjälpa föreningarna att sänka trösklarna.

Ekonomisk aspekt

Ett annat försök som har gjorts är att förbundet varit med och finansierat låneutrustningar för att man ska ha möjligheten att prova på hockey.

– Vi är inte nöjda med vår population som relativt sett är homogen. Det finns spelare på hög och låg nivå som har annan bakgrund och själva hudfärgen är ointressant. Det som är relevant är den etniska bakgrunden.

En annan aspekt som Daniel Muzito-Bagenda lyfter fram i intervjun med SVT är den socioekonomiska aspekten. Att ishockey helt enkelt är för dyrt för att alla ska ha möjligheten.

– Det finns en perception att hockey är dyrt. Jämför du med utförsåkning och ridning så är det billigt, men klart dyrare om du jämför med fotboll. Vi har lagt ett antal miljoner varje år för att möjliggöra för föreningarna att köpa in låneutrustningar. Ett annat exempel är att vi har tillsatt en utredning för att se över kostnadsbilden och ta fram förslag på hur vi kan möjliggöra för fler att spela utan att det kostar så mycket.

Något som ska tas upp på förbundsmötet 2021.

KLIPP: Han är SHL:s enda mörkhyade spelare: ”Tragiskt på något sätt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.