Foto: Bildbyrån

Krisråd ska rädda svensk damhockey

Uppdaterad
Publicerad

Problemen är identifierade. Rådet är tillsatt. Nu ska de uteblivna resultaten åtgärdas för svensk damhockey.

– Vi har inte satt upp något mål. Men vi vet att vi på förbundet inte klarar av det själv, eller någon förening, säger svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

Tiden med Kim Martin, Maria Rooth och Erika Holst är sedan länge förbi.

Förbi är också tiden då Damkronorna tog en medalj i något stort mästerskap. Det blev brons senast i VM 2007. I över tio år har Sverige alltså missat det svenska ishockeyförbundets uttalade mål att Damkronorna ska vara med och slåss om medalj vid stora mästerskap.

Damkronorna

Råd tillsatt

Svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, har tillsatt ett råd på 15 personen som strategiskt ska jobba mot en förbättring till 2022. Tony Wiréhn och Mattias Claesson leder och sammankallar gruppen. En av personerna i rådet är svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

– Vi har inte satt upp något mål. Men vi vet att vi på förbundet inte klarar av det själv, eller någon förening, säger Östblom till SVT Sport.

– Mycket handlar nog om att våga se lite längre fram, svensk damhockey är inte bara Damkronorna, säger förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

Kommer ta år

Gruppen på 15 personer är inte klar. Men förfrågningarna har kommit ut till bland annat förbudskapten Ylva Martinsen, ledare från ungdomssidan, SDHL, SHL, HockeyAllsvenskan och spelarfacket SICO. Första sammanträdet är den 30:e augusti.

– Det här ska vara en första träff, vad behöver vi göra och hur gör vi det, säger Martinsen.

– Vi kommer så klart behöva träffas många gånger. Det här är inget vi vänder på en dag. Vi får nog inget direkt resultat på ett eller två år, tillägger Östblom.

Östbloms röst är bara en av alla i det tilltänkta rådet. Men väl en röst som lyckats identifiera två problem. Ett är redan nämnt: Damkronorna underpresterar resultatmässigt. Det andra är att för många slutar innan de når seniornivå.

– I 10-12 års åldern är det flest som slutar, trots att vi ser rekordmånga yngre flickor som börjar spela. 16-18 års åldern är också kritisk, säger Olof Östblom.

Saknar SOK-stöd

Krisplanen har sjösatts efter att SOK dragit undan stödet till Damkronorna. Trots ett misslyckat OS finns det bra ingredienser att bygga på. U18 damerna har tagit två medaljer på tre mästerskap.

– Trots problemen är många grejer bra. Som SDHL och U18 damerna som tog silver senast på VM. De har tagit två medaljer på tre mästerskap, säger Östblom.

Vad kan SHL bidra med till den här gruppen?

– Herrhockeyn genererar pengar till damhockeyn i klubbarna, fortsätter Östblom.

Är det bra eller dåligt?

– Bra som det är nu. Luleå Hockeyförenings dam är väl självförsörjande. Ofta är det ju så att någon måste finansiera något tills det är tillräckligt bra för att bli självförsörjande, avslutar Östblom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet