I går stängdes Chicagos assisterande tränare Marc Crawford av, efter anklagelser om att han trakasserat och misshandlat spelare i tidigare lag.
Förra veckan fick Calgarys huvudtränare Bill Peters sparken efter uppgifter om att ha utdelat rasistiska kommentarer och misshandlat spelare. Dessutom har den tidigare Detroit- och Toronto-tränaren Mike Babcock anklagats för att ha trakasserat flera spelare, bland annat Johan Franzén.
Men problemen med tränare som använder sin makt på helt fel sätt finns även på lägre nivå, och bland yngre spelare. Det berättar Tobias Stark, historiker och ishockeyforskare vid Linnéuniversitetet, för SVT Sport.
– Inte minst i kanadensisk juniorishockey finns det oerhört mycket dokumenterade fall, både genom forskning och vittnesmål från utövare och tidningsrubriker. Det är tränare som tar med underåriga spelare på krogen som initieringsriter och super dem fulla fast de inte har åldern inne. Men hockeyn är så stor i Kanada, så när de kommer in där är de kungar och de kan skryta över att ha spelarna där i sin marknadsföring, säger han, och fortsätter:
– Och i juniorlagen är det ofta initieringsriter där man rakar könsdelarna på spelarna. Det kan även vara förnedrande sexakter där de ska stoppa upp klubborna i anus. Det är oerhört väldokumenterat. Det finns exempel på hur spelarna får ta på varandras könsdelar inför lagkamrater, och hur tränarna är med och rakar könen på spelarna.
– Sådana historier finns det 13 på dussinet.
Annan mentalitet i Sverige
Problemet med ishockeyns machokultur finns även i Sverige, enligt Stark. Men det är inte alls lika utbrett som på andra sidan Atlanten. Det förklarar ishockeyforskaren med att mentaliteten är annorlunda. I Sverige har, i alla fall traditionellt sett, den ödmjuka killen som är en bra kompis lyfts fram. I Nordamerika är det inte alltid på samma sätt.
– Där slår man mer på sin egen trumma och säger att ”Det var jag som var bäst, det var jag som avgjorde”. Man spelar mer på stjärnrollen och är mer individualistisk. Den nordamerikanska hockeymanligheten, eller i alla fall den kanadensiska, brukar man koppla till vilda västern ytterst, säger han, och fortsätter:
– Ändamålen helgar medlen. Det är samma manlighet som Rambo företräder och John McClane i Die Hard. Den ensamma hjälten som löser saker med våld och får flickan.
”Att kritisera hockeyn är i princip omöjligt”
Även hockeyns enorma status i Kanada spelar in, förklarar Tobias Stark.
– Den är så intimt förknippad med den kanadensiska identiteten och självbilden. Att kritisera hockeyn blir i princip omöjligt, för då upplever många att man kritiserar allt de står för. Därför blir det väldigt svårt att föra en debatt där borta, säger han.
Även den extrema kommersialiseringen av ishockeyn i Nordamerika spelar in. Tobias Stark förklarar att det finns en kultur där tränarna hålls om ryggen av vänner och får fortsätta så länge de levererar vinster.
– Det som är symtomatiskt är att när de väl sparkas, då är det inte för att de har gjort humanitära avseenden, utan det är för att de inte levererat vinster – alternativt att den så kallade PR-bilden är så pass dålig att de inte tycker att de kan vända blad. Och det forskningen landar i är att det inte gäller att sparka en massa människor, utan att man måste bränna ut en kultur.
– Och det är en process som tar år. Om ens det, det tar ju decennier.
SVT Sport förklarar: Tränarterrorn i NHL – hur kunde det hända?