Kanada till VM-final – körde över Tjeckien totalt

Finländsk seger 2019 och kanadensisk i fjol.

Nu gör Kanada och Finland upp i final för tredje VM-turneringen i rad. Detta sedan Kanada enkelt vunnit semifinalen över Tjeckien med 6–1.

Kanada var på väg att få packa ihop och åka hem i kvartsfinalen mot Sverige, men vände 0–3 till seger med 4–3 efter förlängning.

Kanadensarna fick också en stökig start mot Tjeckien och hamnade i underläge, men gjorde sedan sex raka mål – varav tre kom inom loppet av drygt tre minuter i andra perioden.

Kanadensarna drog på sig åtta utvisningsminuter under matchens första 11.41.

Brände chanser

Men det som kunde ha blivit en drömstart för Tjeckien blev i stället missade möjligheter då laget bara kunde utnyttja en av utvisningarna genom David Krejci som gjorde 1–0.

Både Filip Hronek och Krejci missade öppna lägen i numerärt överläge.

I stället kunde Buffaloforwarden Dylan Cozens kvittera med en halv minut kvar av första perioden.

I andra perioden avgjorde kanadensarna med tre snabba mål inom loppet av 3.19.

Två av dem kom i numerärt överläge, där kanadensarna visade upp den effektivitet som Tjeckien saknade.

Slaget lag

Adam Lowry (2–1) och Matt Barzal (4–1) gjorde mål i Kanadas två första powerplay och däremellan satte 19-årige Kent Johnson, Columbus, 3–1.

Tjeckien var ett slaget lag och Cole Sillinger och Cozens, med sitt andra mål, kunde utöka till 6–1 i tredje perioden.

Tjeckien, som inte har tagit VM-medalj sedan bronset 2012, får spela match om tredje pris mot USA på söndagen.

För regerande världsmästaren Kanada väntar ytterligare en kamp mot Finland om VM-guldet.