I Oskarshamn har man oroligt sneglat på ”skräckexemplet” Karlskrona, också en liten kommun, som tvingades bygga ut sin hall och sedan haft ekonomiska problem. I dag släppte ishockeyförbundet licenskravet på 5000 åskådare för en klubb i SHL.
– Det är förnuftigt eftersom det varit ett orimligt krav att inte ta hänsyn till de publikunderlag man har på respektive ort. Det måste finnas någon rim och reson till vad som är rimligt att ha. Det är bara att gratulera Oskarshamn till att man frångår den här principen, säger klubbchefen Per Rosenqvist till SVT Sport.
Ni tvingades bygga ut er arena. Vad har det betytt för er?
– Framför allt vände vi oss mot formerna där SHL och licensnämnden krävde att vi skulle ha en färdigutbyggd arena till starten av den säsongen (2015/16), vilket var helt orimligt. Det går inte att ha en arena för 5000 i Karlskrona, en ort med 35000 invånare (Oskarshamn har 27 000).
Trots att klubben fick kommunen med på SHL-tåget tvingades det till drastiska åtgärder.
– Det gjorde också att kommunen nådde investeringstaket. De lyckades få fram en investeringsbudget på 80 miljoner för att bygga om arenan men pengarna tog slut så vi tvingades själva fortsätta med bygget och fick investera sju miljoner.
”Kommunen frångick alla principer”
Karlskrona kommun gick mycket långt för att säkerställa att arenakraven möttes.
– Kommunen frångick alla principer i den processen och gjorde ett hästjobb, minns Rosenqvist.
Det ekonomiska stålbad som ni tvingades gå igenom för att bygga ut arenan, vad betyder det i dag?
– I stort sett hela vårt underskott går att härröra till de arenakrav som ställdes, säger Rosenqvist (underskottet ligger i dag på åtta miljoner).
I det pressmeddelande som ishockeyförbundet skickade ut finns en formulering som passar in perfekt för Karlskrona – som inte nämns vid namn:
”Beslutet innehåller också en dispensmöjlighet vid licensprövningeninför säsongen 2019/20 och 2020/2021 för förening, som frånsäsongen 2015/2016 eller senare, kan visa att den har blivittvungen till snabba och kostsamma förändringar för att leva upptill kravet publikkapacitet och där kravet påverkat det egnakapitalet på ett sådant sätt att föreningen av den anledningen intekan leva upp till licenskravet på eget kapital.”
Den formuleringen känns helt och hållet riktad till er?
– Haha, hur många andra klubbar kan du räkna upp? Men jag ska inte uttala mig om det men den stämmer hyfsat överens med en beskrivning på vår verksamhet. Men vi har haft en bra dialog med förbundet och de inser att det var ett konstigt regelverk, inte ett realistiskt regelverk att leva efter.
Klubben har upprättat en handlingsplan och hoppas kunna möta licenskravet för Hockeyallsvenskan med ett positivt eget kapital på två miljoner kronor om tre år.