Kevin Lindskoug

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kevin Lindskoug berätta om reaktionerna efter Aftonbladet-intervjun Foto: SVT

Kevin Lindskoug om reaktionerna efter han kom ut som trans: ”Hjälper verkligen”

Publicerad

För tio dagar sedan valde den tidigare ishockeymålvakten Kevin Lindskoug att komma ut som trans i en intervju med Aftonbladet. Nu berättar han om reaktionerna.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, men det hjälper verkligen, säger han till SVT Sport.

Kevin Lindskoug hade en nästan femton år lång elitkarriär som ishockeymålvakt bakom sig då den plötsligt tog slut i februari i år.

Han spelade i skotska Glasgow Clan då han kallades till dopningskontroll och testade positivt för kokain.

Det ledde till en fyra år lång avstängning och avslutad karriär. Lindskoug mådde dåligt och hade hamnat i ett missbruk.

Tidigare i september i år gjorde han en uppmärksammad intervju med Aftonbladet där han kom ut som trans, eller så kallad ”crossdresser”. Reaktionerna har varit omfattande.

– Jag har fått mycket kärlek och mycket stöttning. Det är fantastiskt att se uppslutningen kring det. Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, men det hjälper verkligen. Speciellt om det är fler som vill komma ut eller prata om det, säger han.

Se vad Kevin Lindskoug säger om reaktionerna i spelaren ovan.

Lindskoug hann börja som ungdomsledare, men avstängningen gör att han inte kan vara det heller under de fyra åren han är avstängd.

Dit vill han tillbaka i framtiden.

– Jag hoppas att jag kanske får jobba med ungdomar igen. Det hade varit fantastiskt. Eller föreläsa någonstans, säger 32-åringen.

Hur upplevde du ishockeykulturen?

– Det är väldigt destruktivt. Det är mycket macho, det är mycket glåpord och det är mycket hets. Jag tror många killar och män skulle må bra av att den bryts.

Tror du att du hade vågat berätta om det här tidigare om du inte hade varit inom ishockeyn?

– Det tror jag faktiskt. Jag har tänkt på det några gånger. Är jag rädd att åka på bortamatch och bli hånad för det? Jag vet inte. Det är ju inte bara ens eget lag, utan också motståndare och motståndarsupportrar. Lagkamrater tror jag nästan skulle vara mest supportgivande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.