Kiruna AIF kämpar för sin existens

Uppdaterad
Publicerad

Nära 9000 idrottsföreningar har haft det tufft ekonomiskt under coronapandemin, enligt SVT Sports enkät till specialidrottsförbunden. Kiruna AIF är ett av dem.

– Alla vill få det här att fungera, men nästa säsong, är vi uthålliga? Orkar vi då, säger Mikael Stålnacke, vice ordförande Kiruna AIF till SVT Sport.

Ishockeykulturen i Kiruna är stark. En av stadens ishallar är Sveriges äldsta. Här finns tre föreningar med ishockeylag. Kiruna AIF spelar tredje högsta serien, Hockeyettan, och AIF är kanske allra mest känt för att ha fostrat storspelaren Börje Salming.

Alla i föreningen jobbar ideellt och just nu handlar allt om att klara av coronapandemin. 

Corona och idrott

– Vi har ju tappat en massa aktiviteter, ingen Kiruna-festival som vi jobbade med, ingen marknad, och vår bilbingo istället för att 300 var med så blev det bara 50 stycken som var med så vi har tappat väldigt mycket intäkter, säger Mikael Stålnacke. 

”AIF betyder allt”

En som nästan alltid är på plats i Lombiahallen är den 68-åriga pensionären Ingrid Stålnacke. Hon är inte nära släkt med Mikael trots samma efternamn. Ingrid är känd av alla i föreningen för sitt enorma engagemang.  

– AIF betyder ju allt, förutom mina barn och barnbarn. Jag vet inte vad ska skulle göra om de skulle försvinna, säger Ingrid Stålnacke, Kiruna AIF-supporter till SVT Sport.

Söker stöd hos kommunen

Kiruna AIF har sökt statligt stöd men fick bara en tredjedel av det man begärt. Så därför har de nu vänt sig till kommunen.  

– Det är precis som de beskriver, vi förstår det, de blöder. Naturen, frilufts- och föreningslivet är fundamenten i den här staden. Vi ska se till att de överlever där har vi inget val, säger Gunnar Selberg (C), kommunstyrelsens ordförande till SVT Sport

”Landet måste leva efter covid”

Matchintäkterna från säsongens första hemmamatch inför högst 300 personer visade sig vara tillräckliga för att kunna betala utgifterna för nästa bortamatchturné till Vännäs och Skellefteå.

Men smittspridningen i Sverige ökar och bara några dagar senare kom beskedet att publiktaket i Norrbotten sänkts till 50 personer igen. 

– I värsta fall blir det ju att vi blir tvingade till att bromsa vår verksamhet, lägga ner saker och ting, och är det det som är bra för samhället? Att vi inte tar hand om och fostrar ungdomarna eller får folk att känna stolthet och tro på framtiden? Vi har olika förutsättningar i hela landet. Och hela landet måste leva efter covid, efter pandemin, säger Mikael Stålnacke, vice ordförande Kiruna AIF till SVT Sport.

Se ett längre reportag om Kiruna AIF i Agenda

SVT Sports enkätundersökning

SVT Sport gjorde tillsammans med Agenda en enkät med totalt 24 frågor som handlar om hur idrotten påverkats av pandemin och regeringens hantering av idrottsfrågorna under pandemin. Enkäten skickades till samtliga ordföranden i Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund. 62 av 72 idrottsförbund svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 86 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet