Klart med Damkronornas OS-förberedelser

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Damkronorna kommer att ha precamp i Ängelholm innan de åker vidare mot OS. Förbundet har vidtagit de försiktighetsåtgärder de anser går för att skydda spelarna från covid-19.

Den 19 januari släpps truppen för Damkronorna till OS. Två dagar senare kommer de första spelarna att ansluta till träningslägret som hålls i Ängeholm/Jonstorp i skåne.

Den 25 januari spelar de en träningsmatch mot Danmark, som med svenske förbundskapten Peter Elander skrällde och tog sig till OS för första gången, allt för att ladda upp på bästa sätt inför mästerskapet.

Med rådande coronaläge är säkerheten viktig och mycket kommer att handla om att hålla spelarna friska. Redan nu får spelarna snabbtestas i klubbarna. Därefter kommer två pcr-test behöva tas, och vara negativa, för att spelarna ska kunna åka med när planet lyfter mot Peking den 27 januari.

Vid sidan om träningslägret finns flertalet spelare som reserver, men de kommer inte vara inne i samma bubbla som truppen på träningslägret.

– Vi har i princip ett helt lag som reserver. De stannar i sina klubbar men genomgår samma covid-protokoll, säger Olof Östblom på Svenska ishockeyförbundet.

Är du orolig?

– Vi har haft möte med spelarna och pratat om att hålla avstånd och sköta hygien. Och det gör de väldigt bra. Mer kan vi inte göra.

Herrtruppen åker till OS den 2 februari. Den 21 januari släpps truppen och de första spelarna, från KHL, ansluter 25 januari. Då kommer även reserverna från KHL att vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.