Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sergei Belski / BILDBYRÅN

Leon Draisaitl blir tidernas bäst betalda NHL-spelare – får över 1,1 miljarder kronor av Edmonton Oilers

Uppdaterad
Publicerad

En tysk blir tidernas bäst betalda NHL-spelare.
Leon Draisaitl har nu skrivit ett nytt kontrakt med Edmonton Oilers.
Kontraktet gäller över åtta år – och ger över 1,1 miljarder kronor.
– Jag vill vara en Oilers-spelare för resten av livet, säger han.

Den tyske 28-åringen har varit en av NHL:s mest pålitlige poängmakare under ett flertal år. Han har de tre senaste säsongerna passerat den magiska 100 poängs-gränsen, och noterades den gångna säsongen för 106 poäng (41 mål och 65 assist) på 81 grundseriematcher, och sedan ytterligare 31 poäng (10+21) på 25 slutspelsmatcher, när Edmonton för första gången sedan 2006 tog sig till Stanley Cup-final.

Det nya kontraktet gäller från säsongen 2025-26, och ger honom en snittlön på 14 miljoner dollar (motsvarande drygt 144 miljoner kronor) per säsong.

– Detta är en historisk dag för Edmonton Oilers. Leons lojalitet till vårt lag, vår stad och Oilers-fansen kan inte överskattas. Hans stora önskan att vinna en Stanley Cup-titel till Edmonton är central för allt han gör, både på och utanför isen, säger Edmontons general manager Stan Bowman på Edmontons hemsida.

McDavid ska snart skriva nytt kontrakt

Bäst betald i ligan just nu är Torontos amerikanske stjärncenter Auston Matthews. Hans kontrakt, som gäller över säsongen 2027-28, ger honom en genomsnittlig årslön på 13,25 miljoner dollar.

Draisaitl NHL-debuterade för Edmonton 2015 och har sedan dess gjort 850 poäng på 719 grundseriematcher. I slutspelssammanhang har han varit ännu mer effektiv, med 108 poäng på 74 matcher.

”Det bästa alternativet”

Draisaitls nya kontrakt ger den högsta genomsnittliga årslönen i NHL:s historia, skriver nyhetsbyrån AP.

– Jag vill vara en Oilers-spelare för resten av livet, förhoppningsvis. Jag kände att alternativet att skriva på ett åttaårskontrakt var det bästa alternativet för mig, säger Draisaitl till TSN.

Draisaitls tid som den bäst betalde spelaren i NHL lär dock bli kortvarig. Ligans störste stjärna, Connor McDavid, har ett kontrakt som går ut efter säsongen 2025-26. Han har vunnit NHL:s poängliga tre av de fyra senaste säsongerna, så det är ingen vågad gissning att säga att hans nya kontrakt kommer att bli ännu mer värdefullt än Draisaitls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.