Loob betygsätter tränarna: ”Han har en räv bakom örat”

Uppdaterad
Publicerad

De har fört sina lag till SHL-semifinal.

Men vem är egentligen bäst av semifinallagens tränare?

SVT Sports expert Håkan Loob har svaret.

Loob har utgått ifrån tre parametrar när han har gjort sin bedömning: Meriter, laguttagning och matchcoachning. Och av de fyra tränarna som är kvar i SHL-slutspelet är det bara en som får en femma, högsta betyg, av Loob.

Det är Frölundas Roger Rönnberg.

– Roger har allting. Han är väldigt duktig på att ta ut ett lag och coacha i avgörande istuationer. För mig är han fem puckar, säger Loob i torsdagens avsnitt av Hockeykväll.

I semfinalen ställs Roger Rönnbergs Frölunda mot serietvåan Luleå.

– Efter ”debaclet” förra året när de åkte ut i kvartsfinal är det klart att det är lite revanschsug. Han var nog ganska nöjd med fyra raka (segrar) mot Växjö. Känner jag Roger rätt är det här ett slagläge för honom, säger Loob.

– Han har en räv bakom örat. Annars skulle han inte ha alla de här titlarna och han skulle inte heller vara så här länge i Frölunda som han har varit.

Han får sämst betyg

Luleås Thomas Berglund och Rögles Cam Abbott får båda en fyra av Loob i betyg. Sämst betyg, en trea, får Färjestads Tomas Mitell. 41-åringen kom till Färjestad under säsongen som ersättare till sparkade Johan Pennerborn. Det är Mitells första säsong som huvudtränare i SHL efter att tidigare ha varit tränare i hockeyallsvenskan samt assisterande tränare i NHL-laget Chicago Blackhawks.

– Tomas Mitell är för många rätt okänd även fast han har varit tränare i ett antal år. Men han är på väg framåt. Om han skulle ta Färjestad hela vägen skulle han gå direkt till fyra puckar i betyg.  Det skulle vara en oerhörd merit vilket han inte besitter så jättemånga, säger Loob.

Han fortsätter:

– Han har visat att han är en god coach. Coachandet kan jag se ganska tydligt att han vill använda spelarna på rätt sätt, och det är förmodligen något som han lärt sig mycket i Chicago. I anfallszon ska du använda de bästa offensiva spelarna, likadant åt andra hållet i det defensiva spelet. Han har fingertoppskänsla som det så fint heter

Se hela avsnittet av Hockeykväll på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.