Mikael Lundström när han var Danmarks förbundskapten 2006 Foto: TT

Luleå-tränaren beklagar inkilningarna på 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Erik Granqvist och nu senast Mikael Renberg har berättat om de inkilningsprocesser som skedde i Luleå Hockey på 90-talet. Granqvist i en känslosam intervju i Viaplays Hockey Podcast och Renberg i SVT. 

I dag beklagar Luleås dåvarande huvudtränare Mikael Lundström det som hände.

– Jag beklagar att han har det här med sig, säger Lundström till Expressen, om den tvångsrakning som Granqvist utsattes för.

– De tog massagebänken och ställde in den i duschen. Tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd skulle de dra i det. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och huvudet.

Så beskrev Erik Granqvist härom veckan det som hände i Luleå för 30 år sedan, i Viaplay Hockey Podcast.

Igår berättade  Mikael Renberg i SVT:

– Jag blev utsatt för ungefär samma sak. Man höll fast och man rakade på huvudet, säger han.

Mikael Lundström var Luleås huvudtränare 1988–1991. Det var då Erik Granqvist kom till klubben.

”Sköttes av spelarna”

– Man måste ta det här på fullt allvar. Erik har visat det här på ett väldigt tydligt sätt. Jag känner ju honom väl, och jag beklagar att han har det här med sig, säger Lundström till Expressen.

För Lundström kommer inte historierna som någon överraskning.

– När jag var verksam i Luleå var det ett inslag, precis som det är i vissa avseenden i det militära, att på något sätt skulle bevisa att man blev antagen till en högre nivå. Jag tror säkerligen att det här Erik pratar om har funnits i de flesta klubbar. Det var en sak sköttes av spelarna i gruppen, säger Lundström till tidningen.

Tränarna var aldrig med på rakningarna men såg resultatet berättar Lundström.

– Jag följde upp det och frågade hur spelarna mådde.

SE MER: Renberg: ”Man höll fast och rakade på huvudet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.