Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Lundqvist berättar om sorgen han kände då han lämnade New York Rangers. Foto: SVT/Bildbyrån

Lundqvist om då han lämnade Rangers: ”Nästan som att tappa en familjemedlem”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2020 förstod Henrik Lundqvist att New York Rangers, som han hade spelat för i 15 år, ville att han skulle lämna klubben. I SVT Sports nya dokumentär berättar han om hur det var att lämna klubben mot sin vilja.

– Det är som att tappa en familjemedlem eller nära vän nästan. Det blir ett sorgearbete över det, säger han.

Henrik Lundqvist satte över 50 klubbrekord med New York Rangers. Han höll fler nollor än någon annan Rangers-målvakt gjort hittills och han utsågs till mest värdefulla spelare efter nio av sina totalt 15 säsonger med klubben. Det blev drygt 1 000 matcher i världens bästa ishockeyliga.

NHL-karriären inleddes med ett närmast osannolikt genombrott. Den avslutades med stora grubblerier för Henrik Lundqvist.

Han hade som sitt stora mål att aldrig representera något annat lag i än New York Rangers i NHL, men sommaren 2020 hade han ett år kvar på sitt sjuåriga kontrakt med Rangers och då började han förstå att klubben kanske ville avsluta samarbetet i förtid.

– Plötsligt stod jag inför en valmöjlighet att gå till Washington. Ett lag som man har spelat mot under så många år. Det var mycket som stämde överens med vad jag tittade efter i beslutet. Jag började se att drömmen jag hade om att avsluta i New York inte skulle bli så, säger han och fortsätter:

– Det är som att tappa en familjemedlem eller nära vän nästan. Det blir ett sorgearbete över det. Det var det faktiskt. Det var olika steg att gå igenom, men när jag väl hamnade i tacksamhetsstadiet så kände jag bara 'tack för allt' och då kunde jag börja se framåt.

Det blev aldrig några matcher med Washington, Lundqvist blev akut sjuk och gick igenom en stor och svår hjärtoperation.

På torsdag den 10 november har dokumentären ”Henrik Lundqvist – en hockeysaga” premiär i SVT.

SVT Sports Marie Lehmann har följt Henrik Lundqvists NHL-karriär från första början och vi kommer att få se unikt och aldrig tidigare visat material i dokumentären.

Så sänds ”Henrik Lundqvist – en hockeysaga”

Torsdag 10 november kl. 22.00 SVT1 och SVT Play

Lördag 12 november kl. 16.15 SVT1 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.