Lasse Johansson Foto: Bildbyrån

Målvaktshjälten: ”Vi gav dem ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Johansson fick chansen för Tre Kronor i OS-kvartsfinalen mot Kanada – och höll nollan.

Den 34-årige målvakten tackar sina lagkamrater.

– Jag är väldigt glad för hur de spelade framför mig, säger han.

Den stora frågan inför kvartsfinalen mot Kanada var om Magnus Hellberg eller Lasse Johansson skulle vakta målet.

Svaret blev Johansson – och med facit i hand var det rätt val.

OS i Peking 2022

SKA S:t Petersburg-spelaren stoppade 22 skott och nollade motståndaren. I tredje perioden fixade Lucas Wallmark och Anton Lander målen i offensiv riktning och såg till att Sverige kan se fram emot en semifinal mot Ryska olympiska kommitténs lag på fredag.

– Det känns jättebra. Det är jättekul, man vill inte åka hem nu. Speciellt också hur vi spelade. Kanske ingen bländade offensiv, men en fantastisk defensiv. Vi gav dem ingenting i dag och vi var tålmodiga och väntade på den där målchansen, säger han.

”Ett par halvchanser”

För egen del tycker han att det var en ganska lugn afton tack vare Sveriges solida försvarsspel.

– De hade ett par lätta lägen, man fick känna lite på pucken i första, och överlag så spelar vi helt fantastiskt bra. Det kändes som att de max hade ett par halvchanser på hela matchen, säger han.

– De kom inte in framför mål och skymde, utan man fick se alla puckar. Och det var en klubba eller ett ben i vägen hela tiden. Jag är väldigt glad för hur de spelade framför mig.

”Vi har fajtats”

Lasse Johansson fick stå till sidan de två sista gruppspelsmatcherna till förmån för 30-årige Magnus Hellberg. Men en något svagare insats av Hellberg i 3–4 förlusten mot Finland gjorde att Johansson återigen fick förtroendet mellan stolparna.

– Vi har fajtats, jag och Mange, om att få stå. Han hade en lite bättre match i den första gruppspelsmatchen (som han spelade) och självklart ska man välja att gå vidare på en sådan insats. Det var inga konstigheter. Men vi visste också att det kan bli att spela när som helst, så man har alltid förberett sig. Nu fick jag chansen och är glad att jag fick spela den här matchen, säger han.

Nu väntar en semifinal mot det ryska laget – och därmed mot flera av hans lagkamrater i klubblaget i KHL.

– Det är lite speciellt, jag spelar med många spelare i år, och har gjort även tidigare år. Det är alltid kul matcher, det är ett bra och skickligt lag. Det är en av favoriterna, så ja, det blir lika kul som att möta Kanada, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet