Marcus Högström stängs av efter uppmärksammade slaget

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Högström friades först efter det uppmärksammade slaget som gav Dennis Everberg en hjärnskakning.

Men i en ovanlig vändning anmäldes han sedan av SHL och svenska ishockeyförbundet tillsammans.

Nu stängs han av i tre matcher.

”Förseelsen är våldsam och respektlös”, skriver de i domen.

Högström tog tag i Everbergs klubba när han var i båset i slutet av matchen. Då svarade Everberg med ett slag som sen startade ett slagsmål mellan spelarna, som slutade med att Everberg blev av med hjälmen, varpå Högström höll fast Everberg i huvudet och gav honom en rak höger. Det slutade med hjärnskakning för Rögle-spelaren.

Det blev dock inte mer än två minuters utvisning under matchen, och det så kallade situationsrummet valde att inte anmäla Högström till disciplinnämnden.

”Statuera exempel”

Det beslutet kritiserades av många, bland annat SVT Sports expert Jonas Andersson.

– Ishockeyns största problem just nu är hjärnskakning, anser jag. Då tycker jag att man måste vara mycket hårdare med sånt här. De här gruffen som är efter avblåsningar... Vi måste komma bort från det. Så jag tycker att det ska vara en avstängning. Om inte annat för att statuera exempel, sade han bland annat.

I går kväll kom dock en oväntad vändning i fallet. Svenska ishockeyförbundet och SHL valde att gemensamt anmäla Högström till disciplinnämnden för att få en ny praxis i ämnet. Och i dag kom beslutet: Marcus Högström stängs av i tre matcher och får böta 28 750 kronor, och nämner tre skäl till beslutet:

  • Förseelsen har föregåtts av ett lindrigare gruff av roughing-karaktär där Högström slagit av hjälmen på motspelaren, som inte varit inställd på en upptrappning av konfrontationen.
  • Slaget mot huvudet har skett uppsåtligen med kraft och från en upphöjd position i båset samtidigt som Högström hållit fast i motspelarens bakhuvud med sin andra hand.
  • Förseelsen är våldsam och respektlös.
  • Slaget har medfört stor risk för skada, vilket Högström måste ha insett.

Djurgården är kritiska till att beslutet dröjt så länge:

”Vi beklagar återigen att processen från SHL har dragit ut på tiden så långt på matchdag där vi får beslutet klockan 14.00. Förseningen av arbetsprocessen har försvårat både våra förberedelser och våra förutsättningar inför en viktig match eftersom vi har levt i ovetskap om vilka spelare som är tillgängliga” skriver klubben på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.