• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maria Rooth uttalar sitt stöd för damkronornas protest Foto: Bildbyrån

Maria Rooth: ”Det var dags för tjejerna att göra revolt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Damkronorna tillsammans valt att stå över landslagsspel i protest mot förutsättningarna inom damhockeyn går nu SVT:s expert och rutinerade landslagsspelaren Maria Rooth ut till stöd för protesten:

– Det var på tiden. Det var dags för Damkronornas att göra revolt.

I dag gick svenska damlandslaget i ishockey ut i en uppmärksammad protest. Samtliga 43 uttagna spelare till landslagssamlingen på Bosön och den efterföljande femnationsturneringen i Finland har valt att bojkotta samlingen.

”Det var på tiden”

SVT:s hockeyexpert Maria Rooth har 265 landskamper i Damkronorna under bältet och uttalar nu ett starkt stöd för protesten:

Damkronorna

– Min första tanke var att det var på tiden. Det var dags för tjejerna att göra revolt och berätta att det är omöjligt att göra de uppoffringarna de gör med de ersättningarna de har.

Efter en stunds tystnad valde förbundet till slut att kommentera bojkotten. Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet, meddelade att förbundet var förvånade efter protesten.

– Jag tycker det är ett förvånande svar. Förbundet brukar falla tillbaka på att de har samma ersättningar för dam- och herrspelare men det är otroligt olika förutsättningar. Vill man att damhockeyn ska växa i Sverige så finns det otroligt mycket saker man kan göra, säger Maria Rooth till SVT Sport.

”Vi får se vad protesten genererar”

Damkronornas bojkott har även lett till kritik. SDE-målvakten Sofia Reideborn kommenterade protesten till Expressen:

–När vi spelar i SDHL har vi fem personer på matcherna. Våra klubblag har inte ekonomin för att göra det, och det är förståeligt, för vi har inte fans nog, och då får man inga sponsorpengar. Det är bara logiskt. Att gå ut och kräva pengar när man dessutom spelar B-VM, det är konstigt.

Kritik som Maria Rooth avfärdar:

– Jag tycker att det är konstiga kommentarer. Den främsta anledningen till protesten är uppbackningen och bemötandet från förbundet. Det är inte någon bra respons från förbundet i deras strävan att göra hockeyn jämställd. För att få igång damkronorna ordentligt krävs det mycket mer uppbackning från förbundet.

Framtiden för det svenska damlandslaget är för tillfället oklar men Maria Rooth hoppas att det fortsatt kommer att spelas damlandslagshockey i Sverige.

– Det tror och hoppas jag att det kommer göra. Vi får se vad protesten genererar. För två år sedan gick USA:s landslag ut och krävde bättre förutsättningar och det ledde till bättre villkor och en stor massmedial uppbackning, säger Maria Rooth till SVT Sport.

Hon avslutar:

– Det största målet för Damkronorna är att få större förståelse och mer stöttning på alla sätt, men inte minst ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet