En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar spelare i hockeydräkter med svarta och orange detaljer, som är på väg in på isen. Den högra sektionen visar en person i kostym med öronsnäcka som ser ut att delta i en ceremoni eller officiellt event.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Maria Rooths tankar i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån

Maria Rooth om Skellefteås poängavdrag: ”Ett hiskeligt stort straff”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå AIK:s damlag i ishockey har använt sig av för få egenfostrade spelare.

Klubben bestraffas därför med tio poängs avdrag.

– Jag tycker att det är ett alldeles för stort tapp med tio poäng, säger SVT Sport expert Maria Rooth.

Men Maria Rooth gillar trots allt regeln – se varför i spelaren ovan.

SDHL:s tävlingsbestämmelser kräver att minst tio spelare i en matchtrupp är hemmafostrade, vilket betyder att spelaren ska ha varit registrerad i Sverige minst tre år av sin juniortid.

Bröt mot regeln

Skellefteå AIK har använt sig av för få hemmafostrade spelare vid fyra tillfällen under SDHL-säsongen och bestraffas nu med tio poängs avdrag.

– Jag tycker att Skellefteå skulle kunna straffas med böter utan tvekan, och möjligtvis någon form av poängavdrag, men inte alla poängen. Det känns som ett ett hiskeligt stort straff för felet de har begått, säger Rooth.

I vinsterna mot Modo, Brynäs, Linköping och Djurgården har Skellefteå haft nio istället för tio egenfostrade spelare. Men Maria Rooth tror att Skellefteå skulle ha vunnit matcherna även om man följt reglerna.

– Ja, jag är ganska övertygad om det. Skellefteå har gjort det väldigt bra den senaste månaden, vare sig man använt nio eller tio egenfostrade spelare. Så jag tror inte att den skillnaden är så pass stor.

Svenska ishockeyförbundet svarar

– Skellefteå AIK har medgivit att man brutit mot regeln i dessa fyra matcher. I regeln står det tydligt att om man brutit mot den så ska man anses ha förlorat matchen med 5–0. Som jag ser det har Tävlingsnämnden ingen annan möjlighet utifrån regelns utformning, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet till SVT Sport.

– Det är alla föreningars rätt att överklaga ett beslut om man anser att det är fel, säger Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.