Fyra OS-spelare (Maria Lindh, Anna Borgqvist, Johanna Olofsson och Annie Svedin) har slutat i landslaget efter det historiska misslyckandet i OS i Pyeongchang för ett halvår sedan.
I slutet av juni beslutade Sveriges olympiska kommitté (SOK) att dra in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. Något som kan få ödesdigra konsekvenser den här säsongen då Svenska ishockeyförbundet redan budgeterat för att inte ge spelarna någon ersättning vid landslagsuppdrag.
– Det kommer finnas krav och det kommer finnas de spelarna som kommer lägga av. De äldre spelarna har ändå varit med ett tag och redan satsat så mycket pengar. Man kommer ju till en punkt … Ska du åka hem och bo hos dina föräldrar när du är 28, 29 år? Det blir lite snett, säger veteranen Pernilla Winberg, som gör sin 16:e säsong i landslaget.
Förlorar en månadshyra
Damkronorna startade i förra veckan sitt första läger under nya förbundskaptenen Ylva Martinsen. På torsdag inleder laget säsongens första fyrnationsturnering i Hodnin, Tjeckien. Samtliga spelare i Damkronorna arbetar eller studerar vid sidan av isen och förlorar pengar när de är på landslagsuppdrag.
– Jag är mammaledig fram till januari, så jag skulle inte jobbat ändå. Men när vi åker bort nu så måste min fru vara föräldraledig, så då tappar vi pengar bara där. Vid ett eventuell VM (i Esbo, Finland, i april) så är att det tre veckor man tappar inkomst. Det blir svårt att få ihop vardagen om man inte får något stöd, säger Emilia Ramboldt, Damkronornas lagkapten under OS.
SOK-stödet, hur mycket procentuellt var det av din månadsinkomst?
– Säg att det kanske var en hyra i månaden, som man nu måste tjäna in på annat sätt. Det blir mycket pengar.
Föreslår arbetsersättning
Linköpingsduon Winberg och Ramboldt tycker det är tråkigt – men har förståelse för – att SOK valt att dra in sitt stöd för att i stället lägga pengarna på sommar-OS i Tokyo 2020. 29-åringarna, som båda haft tankar på att sluta i landslaget, ska försöka ställa krav på sitt eget specialförbund, Svenska ishockeyförbundet.
– Grundsteget är att få ersättning för förlorad arbetsinkomst när man åker iväg. Får man det går det ändå att få vardagen att gå runt, säger Emilia Ramboldt.
Hon utesluter inte att spelare kan tacka nej till läger och turneringar den här säsongen om inte förbundet börjar betala ut ersättning.
– Så skulle det mycket väl kunna bli, för det är redan folk som har slutat för att de inte har råd. Har inte förbundet någon lösning så, eventuellt, absolut kan det komma till en punkt då man måste tacka nej.
”Vill hjälpa till – hitta lösningar”
– Det måste komma från oss själva. Det är vårt förbund som stöttar oss och lägger upp planeringen. Det är väl bara att man får hitta en lösning där, och förstå att damverksamheten inte är detsamma som juniorerna eller NHL-spelarna som är heltidsanställda hockeyproffs, säger Pernilla Winberg och fortsätter:
– Jag älskar hockey och vill hitta en väg att få det att fungera ändå. Jag skulle vilja hjälpa till och hitta lösningar, det är lätt att säga att ”vi inte har pengarna”. Det enda vi behöver är att någon jobbar för det.
Damkronorna-spelarna som slutat efter OS
Maria Lindh, forward, 24 (slutar helt)
”Det har växt fram under säsongen men har varit det tuffaste beslutet som jag har tagit. Jag har fått mitt drömjobb. Det är svårt att kombinera både hockey och jobb på den nivån. Det känns som att jag är redo att ta nästa steg och gå vidare mot andra drömmar”, sade hon till Djurgårdens webbplats i juni.
Anna Borgqvist, forward, 26 (fortsätter spela i Leksand)
”Det är sådan jobbig vardag. Jobba, träna och mycket press. Det blir för mycket för att det ska vara roligt att spela i landslaget. En vanlig Svensson-heltidslön hade varit rimligt (som ersättning i landslaget) när vi börjar komma i åldrarna. Det måste till”, sade hon till P4 Kronoberg i juni.
Johanna Olofsson, back, 27 (slutar helt)
”Beslutet är en kombination av att jag fått ett jobberbjudande och att jag ska bli klar med mina studier. Jag vill lägga mer energi på studierna det sista halvåret och samtidigt kunna lägga hundraprocent på jobbet. Jag vill börja bygga på något för framtiden. Sedan ska jag säga att det var väldigt roligt att spela hockey förra säsongen och beslutet att sluta var svårare än jag trodde”, sade hon till Modos webbplats i maj.
Annie Svedin, back, 26 (slutar helt)
”Jag känner att jag lagt ner väldigt mycket energi och engagemang på ishockey som jag aldrig kunnat göra under så lång tid utan stödet från min pojkvän, där vi har varit särbos under totalt sju år. Jag vill inte formulera det som att jag slutar utan mer att jag går vidare till annat”, sade hon till Modos webbplats i april.