Foto: Bildbyrån

Myndigheten kräver en extern utredning av Hockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ishockeyförbundet är anmält till Arbetsmiljöverket efter att en anställd misstänks ha blivit utsatt för sexuellt ofredande. I går träffades parterna och nu kräver myndigheten att förbundet ska tillsätta en extern utredning som ska granska arbetsmiljön.

Till hösten startar rättegången mot en tidigare anställd vid Svenska ishockeyförbundet. Det efter en misstänkt sexuellt ofredande på en anställd under turnering i vintras. Händelsen har även lett till att Hockeyförbundet blivit anmälda till Arbetsmiljöverket.

I går genomfördes en inspektion och myndigheten har upprättat ett inspektionsmeddelande. I inspektionsmeddelandet fick Hockeyförbundet tre krav och myndigheten kräver bland annat att de gör en extern utredning av arbetsmiljön.

– Undersökningen gäller arbetsförhållanden med avseende kring organisatoriska och sociala faktorer. Den ska också täcka förekomsten av trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Arbetsmiljöverket hanterar inte enskilda fall utan om vi har generella frågor vill vi att arbetsgivaren tar reda på hur det ser ut i verksamheten kopplat till detta, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, till SVT Sport.

Uppföljande inspektion

Till hösten väntar sedan en uppföljande inspektion. När undersökningen är färdig ska arbetsgivaren besluta vilka risker som finns och sedan sätta upp en handlingsplan som är tidsatt med specifika åtgärder som ska utföras.

– Vi menar att man inte kan veta vilka åtgärder som ska utföras om man inte vet omfattningen av problemet. Därför har de fått krav på sig att man ska genomlysa sin verksamheten med fokus på trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Tar allvarligt

Jenny Bengtsson upplever att Svenska ishockeyförbundet tar allvarligt på situationen och är beredda att göra vad som krävs.

– Det ska också tilläggas att de redan påbörjat ett omfattande arbete, vilket de visade upp då vi träffades. Det vi nu lägger på är den här undersökningen så att de kommer rätt.

Hur allvarligt ser ni på tillbud vad gäller sexuella trakasserier?

– Det är ett stort problem i arbetslivet, och tyvärr en fråga som ofta hanteras som enskilda fall. Då kommer man inte till rätta med vad som är större problem än en enskild händelse. Vi tycker att det är viktigt man tar ett större grepp och det är klart att vi tycker att det är ett stort problem med sexuella trakasserier och olika typer av ofredanden.

Klipp: Ishockeyförbundets kris på 90 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.