Det verkar som att Elias Pettersson och de andra NHL-stjärnorna får vara med i Peking-OS. Foto: TT Nyhetsbyrån

NHL-chefen slår fast: Vi stoppar inte spelarna från OS

Uppdaterad
Publicerad

Det har spekulerats i att NHL ska dra sig ur OS.

Men trots den ökade corona-spridningen runt om i världen står de fast:

Spelarna får åka till Kina om de så önskar.

– Vi har gett ett löfte, säger ligans chef Gary Bettman.

I september meddelade NHL att de att de kommit överens med spelarfacket om att spelarna ska få delta i OS i Peking nästa år.

Men den ökade coronasmittan har gjort att det spekulerats i att NHL ändå skulle kunna komma att stoppa spelarna från OS-deltagande. Efter att flera matcher ställts in på grund av coronautbrott har flera initierade NHL-reportrar rapporterat att NHL övervägt att dra tillbaka sitt NHL-deltagande om fler matcher skulle skjutas upp.

OS i Peking 2022

”Vi är oroliga”

Nu har dock ligans chef Gary Bettman slagit fast att ligan kommer att släppa spelarna, som de tidigare lovat.

– Vi är oroliga över en massa saker. Men vi har gett våra spelare ett löfte. Och trots att covid har ställt till det för vårt spelschema, så har vi gett våra spelare ett löfte, och det kommer i slutändan vara upp till spelarna, såvida vi inte tillsammans med spelarfacket bestämmer oss för motsatsen, sade Bettman på fredagsnatten, efter ett möte med ligans guvernörer.

– Jag tror inte att det kommer att bli den optimala olympiska erfarenheten, med lockdown i OS-byn och allt annat som pågår. Men ännu en gång: Vi har avgett ett löfte och jag kommer göra mitt bästa för att stå fast vid det, väl medveten om att det kan leda till konsekvenser som ingen kommer att gilla.

Men även om Bettman uppenbarligen egentligen inte är så pigg på att släppa spelarna till OS är alltså budskapet tydligt:

– OS-deltagandet kommer i slutändan att avgöras av spelarna själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet