NHL får skarp kritik från Hockey Diversity Alliance. Till vänster Jacob Markström och Elias Pettersson, till höger NHL-bossen Gary Bettman. Foto: Bildbyrån

NHL får skarp kritik – ”I förnekelse angående etnicitetsproblemen”

Uppdaterad
Publicerad

Hockey Diversity Alliance grundades i somras för att stödja mångfald inom NHL och ishockeyn.

Samarbetet med NHL kunde dock varit bättre, och nu kritiserar en av grundarna av alliansen ligan för att inte ta problemen på allvar.

– Det finns fortfarande ägare i ligan som inte tror på att det är ett problem, säger Akim Aliu till Reuters.

Februari är ”Black history month” i NHL, en månad för att hylla de mörkhyades bedrifter i ligan. Men nu får NHL kritik från Hockey Diversity Alliance, HDA, för att de inte gör tillräckligt många meningsfulla handlingar för att få bort systematiska rasismen som finns.

– Det är en sådan där sak som om du inte erkänner att det är ett problem finns det inget sätt att lösa det på, säger Akim Aliu.

Han uppskattar att det kommer spela 20-25 mörkhyade spelare i NHL den här säsongen, och att det är cirka 95 procent vita i ligan.

– Det finns fortfarande ägare i ligan som inte tror på att det är ett problem. För mig är det helt ofattbart. 95 procent av din liga är vit och du ser inte att det finns ett problem med etnicitet.

”Har ett svar men ingen lösning”

Akim Aliu är även kritisk till att ligan har svar till mycket, men att det faktiskt inte görs så mycket åt det.

– Det bara verkar som de för varje problem har ett svar men ingen lösning och vill inte jobba med oss (HDA) för att skapa en lösning. Jag tycker att ligan gör mer performativa saker än faktiska förändringar.

Aliu anser att det är viktigt att fler mörkhyade får viktiga roller inom organisationer, inte bara på isen.

– Unga behöver inte bara se sig själva som NHL-spelare utan behöver även se sig själva bli assisterande tränare, domare, huvudtränare och högt uppsatta inom organisationen.

NHL har valt att inte bemöta kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.