David Ayres. Foto: TT

NHL kan göra om reglerna efter David Ayres succé

Uppdaterad
Publicerad

David Ayres, 42, slog igenom över en natt efter sitt succéinhopp för Carolina Hurricanes.

Nu kan NHL göra om reglerna efter ismaskinsförarens solskenshistoria.

– Det är något som vi har övervägt under flera år, säger ligans vicekommissionär Bill Daly.

NHL har en regel som säger att varje klubb måste ha en målvakt i beredskap under alla matcher i fall ingen av de ordinarie målvakterna kan fullfölja matchen.

Det var vad som hände i Toronto i lördags när gästande Carolina drabbades av dubbla skador på sina burväktare. Både James Reimer och Petr Mrazek tvingades utgå skadade.

På läktarplats satt ”nödlägesmålvakten” David Ayres, till vardags ismaskinsförare för Toronto Marlies i AHL. 42-åringen kallades in och ledde sitt lag till seger. Över en natt blev han hjälte i Nordamerika.

Regeln kan göras om

Nu kan det dock vara färdigt med solskenshistorier av den här sorten. Under veckan har nämligen regeln att kunna kasta in vilken människa som helst i målet kritiserats. I dag fungerar det så att ”nödlägesmålvakten” i fråga inte behöver ha någon som helst målvaktserfarenhet.

Den regeln ska nu ses över.

– Det är väldigt sällan som en sådan målvakt spelar men när det väl sker får frågan stor uppmärksamhet och frågan är om man kan åtgärda det på något sätt. Vi vill det bästa för sporten och se till att människor inte utsätter sig för fara genom att ställa sig i målet i en NHL-match, säger NHL:s vicekommissionär Bill Daly till ligans hemsida.

Han fortsätter:

– Det är något som vi har övervägt under flera år, så sent som förra året diskuterade vi det med alla general managers.

KLIPP: Ismaskinsförare blev osannolik målvaktshjälte i NHL (23 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.