Hon är lagkapten i collegelaget Princeton Hockey. Men till våren är det slutspelat för 22-åriga Karlie Lund. En proffskarriär är inte att tänka på.
– Om vi kan bygga ett starkt NWHL-program så kan tusentals unga flickor drömma om att bli NWHL-spelare. Jag önskar att det vore jämställt men just nu kan vi bara jobba för att den yngre generationen får möjligheterna vi inte har, säger Lund till SVT Sport.
Proffslag av lärare och revisorer
Sedan några år tillbaka finns det en liten öppning för damhockeyn. I Brooklyn, New York, ligger huvudkontoret damhockeyligan NWHL, som startades 2015. Ligan består av fem lag; Boston Pride, Buffalo Beauts, Connecticut Whale, Metropolitan Riveters och Minnesota Whitecaps, men lönerna är inte i närheten av NHL-lönerna.
– Inte än. Alla spelarna i ligan har andra jobb. De är revisorer, lärare, sjuksköterskor, ingenjörer. De har alla karriärer utöver att de är hockeyproffs, säger Dani Rylan, grundare och ordförande för NWHL.
Fullt ut professionell damliga är målet.
– Det kommer att ta tid. Men med tiden och en strategisk plan kommer vi att växa. Det som får idrott att gå runt är sponsorer och medieavtal. Om vi kan få intäkter därifrån finns det ingen anledning att vi inte skulle kunna fortsätta, säger Dani Rylan.
”Fast beslutna att stötta damhockeyn”
På vägen får NWHL draghjälp av NHL.
– Vi har regelbunden dialog och försöker vara hjälpsamma och samarbeta när vi kan. Det är klart att vi stöttar damhockeyn och vi är fast beslutna att fortsätta med det i framtiden, säger Bill Daly, vice ordförande NHL, och lyfter fram att antalet damhockeyspelare ökar kraftigt och att USA och Kanada tagit stora steg vad gäller kvaliteten på spelet.
Dani Rylan ser samarbetet med NHL som avgörande för att växa. Ett av målen är att expandera till tolv NWHL-lag över hela Nordamerika.
– NHL gör det bäst. De har infrastrukturen, de har allt på plats för att få damhockeyn att växa mer än den redan växer organiskt. Vi har sett det på de marknader där vi har NHL-lag som partners. Mer samarbete är oundvikligt.
Detta är reportageserien ”Den amerikanska idrottsdrömmen”
Bortanför europeiska idrottens miljardrullning och aldrig sinande reklam-flöde har USA valt en annan väg; inga spelarförsäljningar, reklamfria matchställ och begränsad bettingmarknad.
Istället har vi fått lära oss USA-unika uttrycken franchise, draft, trade och lönetak. Men vad innebär begreppen egentligen?
I reportageserien Den amerikanska idrottsdrömmen granskar och förklarar nu SVT Sport proffsidrotten i USA.