Ulf Lundberg vill se färre utländska spelare i SDHL. Foto: Bildbyrån

Nye damkaptenen: ”Kan inte hålla på så här”

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 utlänningar spelade i svenska damhockeyligan, SDHL, förra säsongen. Ska Damkronorna kunna sudda ut sin B-stämpel och ta sig upp i världstoppen igen vill nye förbundskaptenen Ulf Lundberg se en rejäl minskning.

– Ska man se på det krasst kan vi inte hålla på så här så värst länge till, säger han.

Damkronornas förbundskapten är ny inom damhockeyn, men är beredd att inleda sitt nya jobb med att ta strid för färre importer i SDHL. Ulf Lundberg kommer närmast från ett tränarjobb i hockeyallsvenska Södertälje där han fick sparken i höstas när han var inne på sin tredje säsong.

Nu går han in på sin andra månad som förbundskapten och ska, med start denna vecka, åka runt och besöka de tio SDHL-klubbarna.

Damkronorna

En av de viktigaste sakerna på hans agenda är att diskutera antalet importer i lagen. Enligt eliteprospects.com spelade 101 utländska spelare i SDHL den gångna säsongen.

– De absoluta topparna tillför, de är bra som föredömen och att sparra med för att visa de yngre vart de ska sikta mot. Men där under finns det ytterligare ett skikt. Det är upp till oss tillsammans att se till att det fylls på med svenska spelare. Med dagens numerär är det tio utländska spelare i snitt per klubb, säger han.

”Jättebra läge”

Ulf Lundberg vill också ha hjälp av de unga spelarna, de framtida svenska stjärnorna, att slå ut det utländska mittskiktet.

– Det finns ett jättebra läge nu för unga, hungriga tjejer att spänna bågen för att ta sig upp och ta de här platserna som innebär powerplay, penalty kill och övriga avgörande delar av matcherna, säger Lundberg.

Debatten är inte ny. Leif Boork försökte på sin tid tjata hål i huvudet på klubbledarna, men motargumentet då var att det inte fanns några svenska spelare att fylla på med.

Ylva Martinsen var mera lågmäld, lite mer kluven, men ansåg att det stora antalet hämmade Damkronorna som ju åkte ur A-VM 2019 och inte fick chansen att ta sig tillbaka i år på grund av coronapandemin.

De senaste åren har den svenska talangbasen fyllts på – men även antalet utlänningar.

– Min huvudsakliga uppgift är så klart att coacha Damkronorna, men det ingår också i den här rollen att bidra till svensk dam- och flickhockeys utveckling. I och med att det hänger ihop så tätt så är det klart att jag måste vara tydlig med vad jag tycker och ser. Men det är hela tiden i samklang med föreningarna. Det är där, precis som på herrsidan, största delen av utvecklingen sker.

Skulle du vilja se en begränsning?

– Jag tror att det är två delar, nummer ett är att unga, egna svenska spelare slår ut de utländska. Det andra är en uppgörelse klubbarna emellan. Vi vet ju hur det är med arbetsrätt och fri rörlighet så det tror jag inte att det går att göra så mycket åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet