Patrick Kane firar sitt hattrick i återkomsten efter coviduppehållet. Foto: TT

Omskakat Chicago tog första segern

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio förluster och efterspelet efter skandalen om sexuella övergrepp 2010 kunde Chicago för första gången i höst fira en seger. Stjärnan Patrick Kane såg nästan på egen hand till att det blev 5–1 mot Ottawa. Kane hade vilat tio dagar efter att ha följt covid-protokollet.

– Det kändes bra. Jag hade en del symptom i början men efter ett par dagar kändes det riktigt bra. Eftersom jag hade symptomen och behövde följa protokollet var jag tvungen att vara borta  i tio dagar, säger Kane till NHL:s hemsida.

Efter nio förluster och efterspelet efter skandalen om sexuella övergrepp 2010 kunde Chicago för första gången i höst fira en seger. Stjärnan Patrick Kane såg nästan på egen hand till att det blev 5–1 mot Ottawa.

Det krävdes att en stjärna skulle komma tillbaka för att Chicago skulle ta sin första seger för säsongen.

Patrick Kane, med över ettusen NHL-matchen i bagaget, hade bara hittat rätt en gång i höst, och Chicago stod på noll vinster efter nio matcher.

Efter nattens match mot Ottawa är segernollan spräckt och Kane kan fira säsongens första hattrick.

Med tanke på att säsongens första seger kom i tionde omgången och i skuggan av den turbulens som klubben går igenom var det extra stor lättnad i laget.

– Det var en riktigt stor sten som plockades ur ryggsäcken, inte en liten sten. Det har varit jobbigt, det har varit tufft. Grabbarna har anpassat sig efter situationen, fortsatt att träna hårt och i kväll blev vi belönade. Det var kul att ge fansen något att glädjas åt, säger målvakten Marc-André Fleury som gjorde 29 räddningar.

Snabba mål i tredje

Kane har varit borta i fyra matcher, med befarad covid-19. Men mot Ottawa var han tillbaka, till synes friskare än någonsin. Med minuten kvar av första perioden låg han bakom Brandon Hagels 1–0. Andra perioden hann sedan knappt börja innan Kane i en tilltrasslad situation petade in 2–0.

Chicago gav aldrig gästerna chansen att komma tillbaka och i slutperioden hann hemmaidolerna göra ytterligare två mål inom 90 sekunder – ett med förarbete av Erik Gustafsson – innan en reducering kom.

Med 13 minuter kvar att spela släckte så Kane allt hopp för Ottawa när han fri med målvakten Matt Murray satte pucken mellan burväktarens ben.

Turbulent efter skandalen

Förutom problemen på isen har Chicago skakats av utredningen om sexuella övergrepp av en assisterande tränare mot spelaren Kyle Beach 2010.

Sedan utredningen presenterades för en vecka sedan har lagets general manager Stan Bowman avgått. Han var en av dem som kände till övergreppen, utan att agera.

Även Chicagos dåvarande tränare, Joel Quenneville, nu i Florida Panthers, har lämnat sitt uppdrag. Chicagos nuvarande ordförande Matt Caldwell sade i veckan att klubben har svikit Kyle Beach, som själv skriver på Twitter att det här bara är början på en längre juridisk process.

”Även om resultatet från den oberoende utredningen har släppts, och (Chicago) Blackhawks har bett om ursäkt, så har min kamp bara börjat eftersom Blackhawks fortsätter att förstöra mitt fall i rätten”, skriver i dag 30-årige Beach på Twitter.

NHL

Chicago Blackhawks logo

Chicago Blackhawks

5 - 1

Ottawa Senators logo

Ottawa Senators

1-0, 1-0, 3-1
United Center, Chicago, IL
Publik: 15946

Första perioden

  • 1-0MålHagel (Kane/Toews)
    19:10

Andra perioden

  • 2-0MålKane (Carpenter/Toews) PP1
    02:09

Tredje perioden

  • 3-0MålHagel (Toews/Jones)
    00:27
  • 4-0MålKane (Gustafsson/Kubalík)
    01:22
  • 01:41
    4-1MålFormenton (Mete/Ennis)
  • 5-1MålKane (Kubalík)
    07:17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.