Örebro plockade den sista slutspelsplatsen – efter sanslöst straffdrama

Det blev ett osannolikt drama om den sista slutspelsplatsen under SHL:s avslutande grundserieomgång.

Endast målskillnad var det till sist som höll nykomlingen Modo under strecket – och Örebro ovanför.

Samuel Johannesson blev stor hjälte med det matchavgörande målet i straffläggningen mot Linköping.

Förra säsongen tog det roliga slut för Örebro först i semifinalen mot Skellefteå. En imponerande prestation av Närkelaget som gjorde att många tippade dem högt i tabellen inför 23/24.

Men så blev det inte och när den avslutande omgången av grundserien spelades under tisdagskvällen, hamnade fokus på om ÖHK skulle ta sig till slutspel överhuvudtaget, eller om säsongen skulle vara över vid slutsignal.

För motståndet stod ett redan slutspelsklart Linköping i Östergötland.

Man var också beroende av hur mötet mellan Rögle och Modo skulle sluta i Ängelholm. Där var Modo ute efter att hålla Örebro fortsatt under sig i tabellen. Men först och främst var Örebro tvingat till att ta poäng.

En poäng för Modo

Efter tre perioder i Ängelholm hade publiken det sällsynta resultatet 0-0 på resultattavlan. När Rögle sedan avgjorde kvickt i förlängningen, fick Modo ”bara” med sig en poäng.

Då återstod det fortsatt några minuters speltid i Linköping och när Glenn Gustafsson i Örebro med 2,5 minut kvar att spela kvitterade till 2-2, levde åter hoppet för gästerna.

I det här läget var Örebro en poäng bakom Modo i tabellen, men med betydligt bättre målskillnad.

Straffar avgjorde

En extrapoäng som skulle ta ÖHK till slutspel. En avvaktande förlängning gick var snabbt över och matchen gick till ett straffavgörande.

Väl där stängde målvakten Jonas Arntzen igen mellan gästernas stolpar medan både Samuel Johannesson och Robert Leino gjorde mål.

– Kul att göra en segerintervju för en gångs skull. Den här känslan är underbar och vi gör en bra match, säger ÖHK-tränaren Niklas Eriksson till TV4 efter matchen.

I de två åttondelarna möts nu Timrå och Rögle i den ena och Luleå och Örebro i den andra. Serier som drar igång redan på torsdag.