Foto: TT Nyhetsbyrån

Mikael Renberg: ”Vi var ett gäng unga killar som gjorde väldigt fel”

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesmål om övergrepp och inkilningar över gränsen har präglat ishockeydebatten den senaste tiden. SVT Sports expert Mikael Renberg tycker att det är viktigt att diskussionen handlar om den dåliga kulturen, i stället för enskilda personer.

– Det är kulturen, och att det här tilläts, som är problemet, säger han.

Mikael Renberg utsattes själv för att bli fasthållen medan håret rakades av när han var ny i Luleå i början på 1990-talet. Det är inget han har tänkt på sedan dess, förrän ämnet nu har kommit upp på agendan.

– Det är inget jag har gått och grubblat på och det är inget jag for illa av. Det är klart att det inte är trevligt att bli fasthållen och rakad på huvudet, men det var traditionen och väldigt många blev utsatta för det och väldigt många utsatte andra för det, säger han och fortsätter:

– Det jag tycker är viktigt är att man inte pekar ut vem som har hållit i någon sax eller rakhyvel. Det är kulturen som är problemet och att det här tilläts. Vi var ett gäng unga killar som gjorde väldigt fel, men kulturen tillät det och det är den man ska kritisera. Inte individen.

Hur kunde det här få fortgå?

– Det var bara allmänt accepterat och var man ny så skulle man tåla en inkilning. Varken ledare eller spelare sade ifrån. Ibland kan jag tänka att det som hade krävts för att bryta en tradition var väldigt starka ledare eller att de äldre i gruppen hade sagt att 'det här ska vi sluta med'. Men det skedde inte då.

Såg inga ”inkilningar” i NHL

Efter många år i NHL återvände Renberg till Luleå år 2000. Då fanns de här inkilningarna inte kvar. Han berättar att han inte såg något av det i NHL heller.

– Inget sånt. Där hade man ”rookie dinner”, att alla nykomlingar fick betala en middag som var rätt dyr. Det var ju snyggare såklart.

Renberg förklarar hur det kan vara svårt att se det problematiska i kulturen då man är mitt inne i den.

– Det som är så otroligt är att man accepterade det och nästan fortfarande i dag tänker 'så farligt var det väl inte'. Men om jag berättar det på mitt nuvarande jobb som sjukgymnast, så hör jag hur jävla illa det egentligen var. Man växer upp i den kulturen och tänker att det är okej. Man måste på något sätt komma ur den för att förstå hur galet och dumt det var.

SE MER: Mikael Renberg: ”Jag blev utsatt för ungefär samma sak”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.