Eriksson säger till TT att det aldrig tidigare hänt att ett utslag av idrottens högsta dömande organ Riksidrottsnämnden (Rin), som kan jämföras med Högsta domstolen i civila mål, inte har följts.
– Det är klart att det är bekymmersamt om man inte respekterar ett domstolsutslag. Men det ska sägas att det här inte har ett dugg att göra med RF. Riksidrottsnämnden är en fristående struktur som är vald av medlemmarna, idrottsförbunden, säger Eriksson.
Ändra tävlingsregler
RF kommer därför inte att lägga sig i frågan, vilket man klargör i ett brev till alla idrottsförbunden, som TT tagit del av. I brevet skriver man dock att man i ett möte med hockeyförbundet kommer att påkalla en ändring av förbundets tävlingsregler som man anser har brister.
– Bristerna handlar om, så vitt vi vet, att tävlingsreglerna inte är i överensstämmelse med gällande rättsprinciper, säger RF-basen.
– Vi får väl höra mer vad hockeyförbundet säger vid mötet. Signalen som kommer från Riksidrottsnämnden är att de (hockeyförbundet) bör avgöra dispensansökan som det handlar om. Vi glider in i en väldigt konstig situation om det hela leder till att det inte kommer till ett avslut och de här föreningarna drivs mot en slags konkurs genom att det inte kommer till beslut utan dröjsmål. Det blir lite av en grekisk tragedi att sitta och titta på det.
”Limboliknande situation”
Eriksson säger att RF kan hjälpa hockeyförbundet med vad som bör ändras i deras tävlingsregler så att de är i samklang med reglerna som andra förbund har, förbund som har löst liknande frågor. Och man önskar en snabb lösning.
– Vi kan inte ha en limboliknande situation där man inte kommer till ett avgörande, respektive att stridandet mot svenska rättsprinciper kvarstår.
Konflikten bottnar i intresseorganisationen hockeyettans avtal med klubbarna och ATG kring intäkter för tv-sändning av matcher.
Boden, i norra serien, och Karlskrona, i den södra, har valt att stå utanför det centrala avtalet då de själva vill ha rättigheterna till tv-sändningarna. De anser sig tjäna mer pengar själva än vad de centrala avtalet ger.
Vägrat åka till match
Svenska ishockeyförbundet har tidigare försökt tvinga Boden, som var först att gå ur samarbetet, tillbaka, men klubben fick tidigare i år rätt hos Rin som slog fast att det bryter mot föreningsfriheten i Europakonventionen att tvinga in klubben i samarbetet.
– Du kan inte ålägga någon att vara med i en förening och samtidigt tvinga dem att lämna ifrån sig ekonomiska rättigheter, säger Eriksson.
De 38 andra lagen i elitettan har hotat med att inte spela bortamatcherna mot Boden och Karlskrona så länge de står utanför avtalet. Två av lagen har den senaste veckan vägrat att åka till Boden respektive Karlskrona.
TT har sökt ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson som inte vill uttala sig före mötet med RF.
KLIPP: Anders Larsson om avtalskonflikten (13/10)