Rödin sköt den sista slutspelsplatsen till Brynäs

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett riktigt sekunddrama när SHL:s sista slutspelsplatser skulle delas ut.

De stora förlorarna? Linköping.

Vinnarna? Oskarshamn och Brynäs.

– Det är många anledningar till att vi missar slutspel, men vi grävde en grop i början av säsongen som vi hade svårt att ta oss ur. Jag tycker vi har blivit bättre, men faller ändå på målsnöret, säger Linköpings Jonas Junland i Hockeykväll.

Oskarshamn har sjunkit som en sten i tabellen under de senaste veckorna, något som lett till att deras till synes säkra slutspelsplats var i fara när SHL:s sista grundserieomgång spelades under torsdagskvällen.

Då levererade de till slut – även om det satt hårt inne.

De tappade nämligen en betryggande 3–0-ledning när Djurgården petade in två puckar i slutet av de andra perioden och tvingades verkligen att slita för segern. Men efter en mållös sistaperiod lyckades de hålla undan och fixa klubbens första slutspelsplats genom tiderna.

– Jag är otroligt otroligt stolt över hur det här laget har hanterat ett väldigt tufft läge. Vi spelar med en annan fart i dag, det blir lite skakigt när de gör 3–2, men vi håller ihop det riktigt bra och Tim (Juel) gör några stora räddningar på slutet, säger Oskarshamns tränare Martin Filander till Cmore.

Nu gäller det att ladda om inför åttondelsfinalen mot Leksand.

– Jag tror på det här gänget, vi har visat en otrolig styrka till och från under säsongen. Nu kommer vi in i slutspelet med allt att vinna, det är historiskt för oss och vi ska se till att fortsätta göra alla runt klubben stolta, säger Filander.

Frölunda förstörde dagen för LHC

Om den sista slutspelsplatsen blev det desto tightare. Linköping behövde ”bara” en seger i bortamötet med Frölunda men det brukar vara lättare sagt än gjort, speciellt med tanke på att Frölunda spelade för att behålla sin hemmafördel i kvarten. Ställningen var länge 1–1, men när Frölunda fick ett powerplay i slutet av den tredje perioden gjorde Ryan Lasch som han brukar göra när Frölunda spelar numerärt överläge, spelade fram till ett mål, och därmed såg Linköpings slutspelsdrömmar ut att vara krossade. De gjorde visserligen allt vad de kunde för att få in en kvittering men lyckades inte med den uppgiften.

– Det är många anledningar till att vi missar slutspel, men vi grävde en grop i början av säsongen som vi hade svårt att ta oss ur. Jag tycker vi har blivit bättre, men faller ändå på målsnöret, säger Linköpings Jonas Junland i Hockeykväll.

Lagkaptenen avgjorde

I och med LHC:s förlust efter ordinarie tid var Brynäs vidare till slutspel om de lyckades slå Leksand. Problemet för deras del var bara att de lyckades tappa en 4–0-ledning. Med tolv sekunder kvar att spela av ordinarie tid kvitterade Leksands Marek Hrivik i spel sex mot fyra, hans tredje mål för kvällen.

Då klev Brynäs lagkapten Anton Rödin fram när det som mest behövdes och avgjorde mötet 58 sekunder in i förlängingen.

– Det blev ett långt byte, men det är så jävla skönt att pucken går in. Vi visste att det låg en slutspelsplats i potten så det var bara att gå in och köra, säger Rödin till Cmore.

I botten förlorade både Timrå och Djurgården sina matcher och därmed behöll de sistnämnda sin hemmaplansfördel i Play Out-serien.

Så spelas slutspelet

Klara åttondelsfinaler:

Örebro-Brynäs

Leksand-Oskarshamn

Klara kvartsfinaler:

Skellefteå-Färjestad

Frölunda-Växjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.