Ronja Savolainen, med ryggen mot bild, överlista Sara Grahn två gånger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronja Savolainen, med ryggen mot bild, överlista Sara Grahn två gånger. Foto: Bildbyrån

Konfronterades efter VM-dramat: ”Din jävel”

Uppdaterad
Publicerad

Ronja Savolainen klev fram för Finland med två mål i den tredje perioden.

På lagkamraten i Luleå – Sveriges målvakt Sara Grahn.

– Vi skrattade åt det i efterhand och hon sa ”din jävel”, berättar Savolainen för SVT Sport.

Finska backstjärnan Ronja Savolainen var en av segerorganisatörerna när Finland vände 0-2 till 4-2 i den sista perioden mot Sverige.

Sara Grahn, som hade storspelat i två perioder och räddat samtliga 22 skott, fick kapitulera fyra gånger när Finland skruvade upp tempot.

Matchens sista mål var en soloräd från Ronja Savolainen, där hon tog sig förbi det svenska försvaret och kom ensam mot målvakten Grahn.

– Det är så klart en konstig situation att möta henne, jag gillar att ha henne bakom ryggen i Luleå. Men skönt att göra några mål på henne. Vi skrattade åt det i efterhand och hon sa ”din jävel”. Det var kul, säger Savolainen.

”Vi visade inget hjärta”

Hon beskriver Finland som ”borta” i två perioder.

– Jag tror att vi alla fattade att så här kan det inte vara. Vi pratade om ”vad håller vi på med?”. Vi visade inget hjärta där ute utan tänkte att vi skulle klara det hur lätt som helst, men Sverige är ett bra lag så det går inte bara att glida runt där ute. I tredje perioden började vi spela hockey igen. Och vilken jävla tredjeperiod det var, säger Savolainen med ett skratt.

Finland toppar nu grupp B med maximala nio poäng på tre matcher. De ställs mot Ungern i den sista matchen i morgon. För svensk del väntar en ödesmatch mot Frankrike på tisdag. SVT sänder då med start 21.00 i SVT24.

Sverige har fortfarande chansen att nå VM-kvartsfinal, men riskerar också att åka ur A-VM vid förlust och degraderas till B-VM.

Damkronorna gick mot skräll – men rasade ihop mot Finland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damkronorna gick mot skräll – men rasade ihop mot Finland Foto: Bildbyrån

VM

Finland logo

Finland

4 - 2

Sverige logo

Sverige

0-0, 0-2, 4-0
Brampton
Publik: 1919

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.