Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: Direkt upp- och nedflyttning till SHL och hockey­allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Ett lag går garanterat upp i SHL och ett lag åker garanterat ur.

Det står klart sedan det nya serieförslaget klubbades igenom på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte under lördagen.

– Alla remissvar ställde sig positiva till direkt upp- och nedflyttning, säger förbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

Under 2018 gjorde Ola Lundberg en serieutredning som mynnade ut i ett förslag om förändringar och seriestruktur i SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

I dag, på Svenska Ishockeyförbundets möte, klubbades förslaget igenom.

Därmed står det klart att ett lag garanterat, i stället för nuvarande system där två lag haft chansen, går upp i SHL och hockeyallsvenskan under samma säsong och att bara ett lag åker ur.

Kvalserie och playoff-matcher skippas alltså mellan lag från SHL och hockeyallsvenskan i framtiden.

Gäller från 2020/2021

Tidigare har exempelvis både lag 13 och 14 i SHL kunnat klara sig kvar men även åka ur. Nu får de i stället spela om vilket lag som stannar kvar i en så kallas play-out över sju matcher.

– Vi har gjort en lång utredning med Ola Lundberg i spetsen, och det har varit ute på remiss. Det jag kan konstatera med mina styrelsekollegor är att alla remissvar ställde sig positiva till direkt upp- och nedflyttning, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

– Men det är klart att det inte är full enighet. Men det är demokrati och nu har hockey-Sverige fattat ett beslut. Då kör vi på det.

I hockeyallsvenskan blir det nu samma slutspelsmodell som i SHL där vinnaren går direkt till SHL. Från hockeyettan kommer ett lag gå upp i hockeyallsvenskan.

Sörmlands förbund negativt

I februari sa SHL-klubbarna ja till förslaget, medan hockeyallsvenskan och hockeyettan för en dryg månad sedan uppmanade samtliga distriktsförbund att rösta nej.

De 22 hockeydistrikten som finns i Sverige hade 223 röster medan SHL hade 56. Beslutet togs efter en muntlig omröstning och ingen rösträkning krävdes. Det enda förbund som opponerade sig mot förslaget var Södermanlands ishockeyförbund.

– I vårt distriktsförbund har vi tre klubbar i allsvenskan och ettan som inte tycker förslaget är bra. De vill i sådana fall ha det gamla förslaget kvar där två lag kan gå upp, och i det fallet måste jag vara lojal med de klubbar jag representerar i Sörmland, säger förbundsordföranden Lars-Göran Gustavsson till SVT Sport.

Förändringarna kommer att genomförs från och med säsongen 2020/2021 och gäller i fem år framåt.

På dagens årsmöte omvaldes även Anders Larsson som ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

– Det är glädjande att jag fick fullt stöd från hockey-Sverige att fortsätta en period till.

Fakta: Det nya seriesystemet

SHL:

Fortsatt 14 lag med 52 matcher i grundserien, där de sex bästa lagen går till kvartsfinal och lag 7-10 spelar play-in.

Lag 13-14 kommer spela play-out i bäst av sju matcher där förloraren degraderas direkt till hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan:

Fortsatt 14 lag med 52 matcher i grundserien. Slutspelet har samma modell som SHL där vinnaren är direktkvalificerad till SHL.

Lag 13-14 kommer spela play-out i bäst av sju matcher där förloraren degraderas direkt till hockeyettan.

Hockeyettan:

36 lag indelade i tre geografiska serier (norr-, mitt- och sydettan) med tolv lag i varje. 22 matcher i grundserien där lag 1-4 går till ”superettan” och lag 5-12 till geografiskt indelade fortsättningsserier.

”Superettan” spelas med play-in följt av kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren direktkvalificerad till hockeyallsvenskan.

Lag 7-8 i de tre fortsättningsserierna spelar ”play-out” i bäst av fem matcher där förloraren degraderas direkt till serien under.

Förslaget innebär att maximalt ett lag kan åka ur SHL och Hockeyallsvenskan under en och samma säsong, vilket i sin tur betyder att endast ett lag kan gå upp i SHL och Hockeyallsvenskan under samma säsong.

Det innebär också att man minskar antalet lag i Hockeyettan från dagens 47 till 36.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.