Lasse Björn från VM 1957.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Lasse Björn från VM 1957 i Moskva – lyfter bucklan och berättar i Hockeyns historia Foto: SVT

Så minns Håkan Södergren Lasse Björn: ”Personifierade Djurgårdsandan”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdsikonen Lars ”Lasse” Björn har gått bort, 92 år gammal. Nu sörjs han av en annan klubbens legendarer.

– Björn kan betyda mycket, det kan vara en nallebjörn och en riktig grizzlybjörn. På nåt vänster så passade det väldigt bra in på honom, säger Håkan Södergren.

Håkan Södergren, med fyra SM-guld på meritlistan, beskriver sig själv som djurgårdare sedan barnsben, hans pappa var djurgårdare och Södergren spelade i Djurgården under nästan hela sin aktiva karriär.

Och Lasse Björn var en självklar förebild för 65-åringen.

– Lasse var ju tillsammans med Rolle (Roland Stoltz) och Sven Tumba de som personifierade Djurgårdsandan, Järnkaminerna, mer än några andra.

Södergren beskriver att det framförallt var Björns spelstil på isen, inte minst mot kanadensarna, som la grunden för den så kallade Djurgårdsandan.

– Djurgården var ju det ledande laget i Sverige och Europa tack vare den spelstilen som Lasse personifierade mest av alla. När Lasse stod upp var det ingen som sa något, de försvann därifrån – det gjorde ont helt enkelt. Det intrycket och den stämpeln som han satte på Djurgården, det arvet försökte man föra vidare.

”Hade stekpannor till nävar”

Men tuffingen på isen var en varm och go person utanför, berättar Södergren.

– Lasse hade sina stekpannor till nävar som han alltid hälsade med. Björn kan betyda mycket, det kan vara en nallebjörn och en riktig grizzlybjörn. På nåt vänster så passade det väldigt bra in på honom.

Även efter spelarkarriären gjorde Björn intryck på spelarna och klubben.

– Lasse kunde bli så innerligt förbannad om man inte spelade ordentligt, då kom han in i omklädningsrummet. Man får respekt, en fin man, en riktig djurgårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.