Hockeyförbundet har samtalat med Idrottsminister Amanda Lind om hur svensk ishockey ska få in publiken Foto: TT Nyhetsbyrån

Så ska svensk ishockey få in publik på arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Ishockeyförbundet har planen klar för att försöka få in åskådare på arenorna.

Enbart hemmapublik och personliga biljetter är några av punkterna ur det protokoll som förbundet lagt fram.

– Blir det ingen publik på matcherna så vet jag att vi har klubbar som kommer få det svårt att överleva, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

På tisdagen besökte Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) arenan Johanneshov i Stockholm för att tillsammans med Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, SHL-ordföranden Anders Källström och Jenny Silfverstrand, vd i Djurgården (tillträder som vd för SHL i höst), diskutera publikfrågan inför säsongsstarten i september.

I nuläget omöjliggör maxgränsen på 50 personer vid sammankomster ett återinsläpp av publik i större utsträckning, men svensk ishockey har tagit fram ett publikprotokoll för att vara redo när regeringen väl ger grönt ljus för besökare i begränsad skara.

Hockeyförbundet har tagit ett fram ett protokoll på sju punkter som är en plan för att få in publik på arenorna.

Väntar på besked

Anders Larsson väntar på ett besked i publikfrågan inom kort.

– Svensk ishockey har under hela pandemin haft en bra dialog med idrottsminister Amanda Lind liksom Folkhälsomyndigheten och polisen. Precis som i tidigare möten visade Amanda Lind i dag stort intresse och förståelse för våra problem och har lovat att återkomma i närtid med besked, säger förbundsordförande Anders Larsson.

Svensk ishockeys publikprotokoll

– Gemensam och tydlig information/kommunikation om allas ansvar.

– Minst 1 meters avstånd mellan besökare på såväl läktare som övriga publika områden, i och utanför arenan, säkerställs.

– Biljettsystem anpassas så att enbart varannan sittplats på varje stolsrad kan säljas för att säkerställa avståndet

– Personliga biljetter tillämpas för att kunna underlätta eventuell smittspårning.

– Enbart hemmapublik – inga organiserade resor till bortaplan.

– Ett överdimensionerat antal entréer, kiosker och toaletter ska finnas för att undvika köer. Vid behov kan man även nyttja ambulerande försäljning på läktarna.

– För landets klubbar är läget minst sagt kritiskt och bortfallet av publikintäkter gör att mångas framtida existens är i fara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.