Söderström hjälte när Sverige vann

46 räddningar – svenska ”väggen” stoppade USA

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en drömstart i JVM. Segern mot Schweiz följdes idag upp med en meriterande 1-0-seger mot USA. Stor hjälte: målvakten Linus Söderström.

– Otroligt stark och viktig seger för oss som lag. Vi vinner och förlorar som ett lag, säger matchhjälten i SVT.

Linus Söderström ägs av Djurgården, men är utlånad till Vita Hästen i Hockeyallsvenskan. Där har det blivit 27 matcher (92,74 i räddningsprocent). Men karriärens kanske bästa insats kom idag – mot ett USA som dominerade men inte lyckades få in pucken.

Tidigt i andra perioden gjorde Alexander Nylander 1-0 för Sverige, efter en snabb omställning.

JVM i ishockey

Därefter var det under långa stunder USA mot Linus Söderström. Tillsammans med ett vilt kämpande lag lyckades han hålla undan – totalt blev det 46 räddningar.

– Försvaret var riktigt bra. De räddade mig hur många gånger som helst, säger Söderström.

USA:s stjärna imponerade

I USA-lägret var man imponerade av målvakten.

– Jag tror att jag aldrig mött en så bra svensk målvakt, säger supertalangen Auston Mathews.

Det var Sveriges första seger mot USA i JVM-sammanhang sedan 1996.

– Alla jobbar stenhårt i laget. Sedan var Linus väldigt bra i kassen också. Det var grymt. Nu ska vi vinna gruppen, säger Alexander Nylander.

– Spelarna hade verkligen glöden. Det kändes innan matchen. Idag räckte det till seger, trots att vi drog på oss många onödiga utvisningar, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Kvällens andra match i samma grupp slutade 6-1 till Kanada mot Danmark. Sverige är enda laget i gruppen med full pott efter två spelade matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet