Sam Hallam, Victor Hedman och Erik Karlsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sam Hallam om Tre Kronors stundande ”superår” i spelaren ovan. Foto: SVT/Bildbyrån

Sam Hallam inför Tre Kronors superår: ”Målet är att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Four Nations i februari, VM på hemmaplan och OS inom loppet av ett år.

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam har ett tydligt mål i sikte inför ”superåret” som stundar.

– Tre titlar är vi ute efter. Det är bara det som gäller, säger han till SVT Sport.

I våras åkte ett stjärnspäckat Tre Kronor ut i semifinalen av hockey-VM mot värdnationen Tjeckien med 7–3. Nu laddar förbundskapten Sam Hallam om inför ett fullspäckat ”superår”.

I februari inleds Four Nations i Montreal och Boston där Tre Kronor kommer ställa upp med spelare som Erik Karlsson, Victor Hedman, Mika Zibanejad, Gustav Forsling, Filip Forsberg och William Nylander.

– Det är inte de sex som kommer vara avgörande. Det är hur vi sätter ihop hela truppen och hur hela den här truppen kommer spela. Vi kommer behöva att alla presterar på en väldigt hög nivå, säger Sam Hallam till SVT Sport.

Speciellt hemma-VM

Sedan stundar den stora revanschchansen när VM arrangeras på hemmaplan i Stockholm 9-25 maj. Ett extra speciellt mästerskap för förbundskaptenen som är uppväxt två kilometer från Globen.

– Det är en väldigt stor sak. Personligt emotionellt är det väldigt starkt. Men när VM börjar är det Tre Kronor-kostymen på där vi har ett uppdrag att utföra och inte en nostalgitripp, säger en målmedveten Sam Hallam till SVT Sport.

”Superåret” avslutas sedan med OS i Milano och förbundskaptenen är tydlig med vad som krävs för att han ska vara nöjd.

– Det är tre mästerskapstitlar vi är ute efter. Det är bara det som gäller, avslutar han.

Tre kronors ”superår”

Four Nations (enbart NHL-spelare) 12-20 februari 2025 i Montreal och Boston. Sverige ställs mot Kanada, Finland och USA.

VM i Stockholm 9-25 maj 2025 Sverige möter Kanada, Finland, Slovakien, Lettland, Österrike, Frankrike och Slovenien under gruppspelet.

OS i Milano 5-22 februari 2026 Sverige är i grupp A som består av Kanada, Schweiz och Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.