Spelare i SDHL.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KLIPP: Hör SVT:s expert Maria Rooths tankar kring SDHL:s problem: ”Vet inte om man gör så mycket gott för spelaren i längden då” Foto: Bildbyrån.

SDHL:s dilemma – för få inhemska spelare

Uppdaterad
Publicerad

SDHL ville minska antalet importer genom en regel – men de är fortfarande över 100.

Med nya juniorserier blir bristen på svenska spelare extra tydlig – och regeln får stå tillbaka.

– Vi har inget att välja på. Det finns inte spelare, säger SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt.

En nyhet inom damhockeyn i år att man har gått från en till fyra juniorserier i landet.

För att fylla kvoten hemmafostrade spelare i SDHL har många lag använt väldigt unga svenska spelare som ”utfyllnad”. Oscar Alsenfelt menar att de fyra juniorserierna är helt avgörande för svensk damhockeys utveckling och är prioriterat.

Många juniorer i SDHL

– Även om vi har runt 45 procent importer så har vi fortfarande ett rätt stort antal juniorspelare i SDHL för att fylla hemmafostaderegeln. De måste antingen spela dubbelt eller kanske välja SDHL. Vi måste se till att juniorplattformen utvecklas och har kvalitet och att vi inte bara har lag som är fulla. Att spelarna får spela mot jämnåriga och stannar i sporten.

Antalet importer i SDHL skenade under några år och inför säsongen 2021/2022 infördes en regel kring hemmafostrade spelare, där kraven skulle ökas med åren. Trots att regeln har några år på nacken är fortfarande i snitt tio spelare per trupp utländska.

I fjol skulle minst 10 spelare vara hemmafostrade i en trupp på 21-22 spelare. I år väljer ligan att ligga kvar på samma nivå.

– En ökning av den just nu är inte till fördel för helheten om man väger in alla för- och nackdelar. Tittar vi på det totala underlaget av svenska damhockeyspelare så har vi bara det vi har. Vi kan inte fylla seniorlagen och fyra juniorserier, det går inte, för det finns inte spelare.

”Målet att fortsätta öka”

Målet med regeln, att huvuddelen i SDHL ska vara svenska spelare 2025 – tror du att det blir så?

– Jag tror inte att vi kommer att se det, men vill egentligen inte säga ja eller nej. Man kan reglera att det så det blir så, men man får också tänka på hur påverkar i andra änden. Målet är att fortsätta öka svenska spelare i SDHL men det finns inget bestämt nästa steg.

Hör SVT:s expert Maria Rooths tankar i spelaren ovan.

Antalet utländska spelare SDHL

Säsongen 23/24: 102 stycken

22/23: 100

21/22: 99

20/21: 106

19/20: 105

18/19: 94

17/18: 77

16/17: 84

15/16: 58

källa: eliteprospects.com

Så funkar regeln om hemmafostrade spelare:

En hemmafostrad spelare är en spelare, oavsett nationalitet, som varit registrerad i en svensk föreningen under minst tre år mellan åldern 15 och 21 år.

Regeln infördes inför säsongen 2021/2022 med planen att kraven skulle ökas över tid. Målet var att trupperna i SDHL till huvuddel ska bestå av svenska spelare år 2025.

Till i fjol ökade kravet med en spelare jämfört med året innan. I en laguppställning på 21-22 spelare ska minst tio vara hemmafostrade, vid 19-20 spelare ska det minst vara nio och har du bara 17-18 räcker det med åtta hemmafostrade. I år ligger kravet krav på denna nivå.

Det går inte att förbjuda importer från att spela i SDHL på grund av arbetsrätten och den fria rörlighet som gäller inom EU.

källa: Svenska ishockeyförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.