Nio av tio unga tjejer som spelar hockey med killar upplever nedvärderande kommentarer. Foto: Bildbyrån

Flera flickspelare upplever sexism i killag

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio unga tjejer som spelar ishockey med killar i Västergötland upplever nedvärderande behandlingar och sexistiska kommentarer.

14-åriga Alma Käll, som har spelat ishockey med killar i många år, vill nu uppmärksamma beteendet som sker bakom stängda dörrar.

– Det är olika saker som händer inne omklädningsrummet, det är aldrig något man kan förbereda sig på, säger hon till P4 Skaraborg.

Alma Käll som spelar ishockey med killarna i Grästorps IK berättar att hon älskar sporten – men att det inte alltid är lika roligt. 

– De här olika sakerna som händer inne i omklädningsrummet, det är något man aldrig kan förbereda sig på, säger hon och fortsätter:

– Vi lever i det här eftersom vi sitter så pass många timmar inne i omklädningsrummet, det är en vardag som man pratar om. Något som man är med om väldigt väldigt mycket.

Hon tycker det är viktigt att lyfta dåliga attityder mot tjejer inom hockeyn.

– När det väl uppstår kommentarer eller nedsättande saker så är oftast inte ledare i närheten. Man vill inte säga det till någon heller för man är rädd att de ska bli ännu värre då.

Lämnar laget efter sexism

I går gick 15-åriga Wilma von Krusenstierna ut med sin berättelse om sexismen hon stött på i Mariestads Bois i P4 Skaraborg. Hon har spelat med killar de senaste tre-fyra åren och som ensam tjej i ett killag har hon tvingats stå ut med mycket.

– ”Vi kan gå in i omklädningsrummet och ha en trekant”, sådana saker... Tränarna stod bredvid och sade ingeting, sade hon.

Ett annat exempel hon tar upp är när ledarna ville ha ett förslag på en lagaktivitet.

– Killarna sa direkt ”vi kan se porrfilm” och jag sa att ”då är inte jag med i alla fall”. Och ledarna reagerade inte...

Wilma von Krusenstierna väljer därför att byta klubb i väntan på att börja hockeygymnasiet i höst.

”Tar självklart avstånd från det”

Mariestads Bois ungdomsansvarige Johan Frealdsson är inte bekant med sexismen som Wilma upplevt och menar att klubben nu vidtagit åtgärder mot laget.

– Direkt efter det har vi ett möte med styrelsen. Dagen efter har vi ett möte med ledarna och har ett bra samtal. De kan inte känna igen det som är sagt men tar självklart avstånd från det. De ska föra vidare talan med killarna och tjejen i laget för att stävja sådant här snack, säger Frealdsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.