Med de nya reglerna i SHL är risken att matcherna blir längre. Foto: Bildbyrån

SHL gör som NHL– risk för längre matcher

Uppdaterad
Publicerad

Det finns redan kritiska röster mot för många och långa videogranskningar inom ishockeyn.

Nu ska de bli ännu fler – något som riskerar ännu längre matcher.

– Risken finns, men det måste vi självklart följa upp hela tiden, säger Tomas Thorsbrink, SHL:s domarchef.

Sedan tidigare videogranskas målsituationer och det är framför allt om målvakten blir störd inne i målområdet som det brukar dra ut på tiden.

Från och med den här säsongen ska alla utvisningar som leder till det ”större straffet”, fem minuter och längre, också videogranskas.

– I modern hockey är både mål och större straff så utslagsgivande, så därför måste det vara korrekt. Det här har NHL använt under ett flertal år och där har man inte sett att matcherna blir längre. Men det måste vi självklart följa upp hela tiden så att det inte drar i väg, säger Thorsbrink.

– Min förhoppning är att det nu ska gå snabbare, att domarna på isen inte behöver ha långa konversationer.

Reglerna anpassas

Ändringarna i årets regelbok är fler än vanligt, detta då Internationella ishockeyförbundets regelbok har harmoniserats med NHL:s och

Sverige nu anpassar sin till den internationella.

Det har bland annat väckt farhågor om att slagsmål inte ska bestraffas lika hårt som förut. Något som Tomas Thorsbrink hävdar är helt fel – att det i stället ska bedömas hårdare.

TT: Finns det något i slagsmålsregeln som kan misstolkas av domarna?

– I Sverige ska det inte vara det, är det två stycken som vill hålla på att slåss med varandra så får de lämna isen, precis som tidigare.

Slåss man dessutom under matchens sista fem minuter blir det automatiskt matchstraff och så kommer tränaren att anmälas. Man sätter ett större ansvar på tränarna så att de håller koll på sina lirare.

Utmaning läggs på is

Däremot avstår SHL från att införa coach's challenge (tränarutmaning) som sedan flera år finns internationellt för interference mot målvakt och offside. Det är av tekniska orsaker då hallarna inte är utrustade med blålinjekamera som behövs för att kunna bedöma offside ordentligt.

MER ISHOCKEY: Skellefteå tappade stor ledning – vann ändå (5 sep 2021)

De största regeländringarna

• Ett restriktionsområde införs för målvakterna bakom förlängd mållinje där de inte får spela pucken med klubban. De får spela pucken från rakt bakom mål, men inte ut mot hörnorna. Målvakten får heller inte blockera pucken utanför sitt målområde, om det inte sker i samband med räddning eller om han eller hon är pressad. Regelbrott ger 2 minuters utvisning.

• När ett större straff utdöms ska det videogranskas och kontakt ska tas med situationsrummet. Förseelsen kan sedan fastslås, ändras till ett lägre straff eller omrubriceras, men inte strykas helt.

• Större straffet. Tidigare var 5 minuters utvisning liktydigt med matchstraff, nu kan det utdömas utan matchstraff. 2+10 försvinner vid tackling i ryggen (checking from behind) och ersätts av större straffet + matchstraff.

• Tripping. Till skillnad mot tidigare utvisas en spelare som först slår undan pucken och i samma sekvens sedan fäller motspelaren.

• Fighting. Ska bestraffas med minst fem minuter och den ”som visar att han eller hon är villig att slåss” får matchstraff.

• Val av nedsläpp. Anfallande lag får välja nedsläppspunkt i anfallszon efter icing, flyttad målbur, felaktig målvaktsblockering och utvisning.

• Ett lag som startar med fel spelare jämfört med vad som markerats på startuppställningen kan dömas till utvisning om motståndaren påtalar detta före andra nedsläppet i matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.