Tomas Thorsbrink berättar att de som en punktinsats anmälde runt 30 fall gällande halsskydd till Disciplinnämnden redan för tre år sedan. Men då upplevde han inte någon acceptans från varken lag, spelare eller media.
– Det var inte hållbart, vi blev så hård ansatta av hockeyfamiljen som inte tyckte att domarna skulle åka runt och jaga. Men vi såg stora problem med det här och bestämde tillsammans med ligan, lagen, och spelarfacket Sico att jobba långsiktigt med frågorna.
”Måste komma från spelarna”
I lördags dog Adam Johnson, med ett förflutet i SHL, under en match i Storbritannien. 29-åringen använde inget halsskydd när han träffades av en motståndarskridsko över halsen. Tomas Thorsbrink tror att händelsen kan skynda på attitydsförändringen.
– Om de stora idolerna i SHL faktiskt kliver fram visar upp att jag är stolt över att bära den här utrustningen korrekt, då smittar det rakt ner i hela seriesystemet. Över en tid har vi sett en viss förbättring men vi är absolut inte nöjda.
– I perfekta världen i en SHL-klubb så bestämmer klubben att du inte får gå ut på isen och träna utan halsskydd. Det måste komma från spelarna i första hand och sen klubbarna.
Efter dödsolyckan har ligorna i både Storbritannien och Norge beslutat om krav på halsskydd. Thorsbrink berättat att flera andra stora ligor i Europa har hört av sig till SHL med frågor om regelverket.
– Vi har kanske kommit längst i världen med skyddsutrustning. De frågar oss hur vi jobbar och från vilken ålder.
”Ska inte jaga”
I hockeyallsvenskan anmäldes fyra spelare till Disciplinnämnden efter onsdagens matcher på grund av att de inte spelare med korrekt utrustning.
Men varken hockeyallsvenskan eller SHL har beslutat kring att gå hårdare åt de fallen efter dödsolyckan.
– Vi ska inte gå ut och jaga halsskydd nu, absolut inte. Men vi kommer att fortsätta vårt arbete och kontrollera spelarna och hur utrustningen ser ut.