Calgarys Mikael Backlund firar sitt mål ihop med Rasmus Andersson. Foto: Bildbyrån.

Svensk kvartett avgjorde för Calgary

Andra raka segern för Calgary.

Svenskarna Mikael Backlund, Elias Lindholm och Rasmus Andersson skrev alla in sig i målprotokollet mot Vancouver.

I målet storspelade Jacob Markström åter mot sitt gamla lag.

Svenskarnas insatser gav till slut 5-2 mot Vancouver.

Backlunds 2-1, som kom bara dryga minuten efter lagkamraten Johnny Gaudreaus kvittering, var viktigt. Det gav Calgary andrum i den till början täta matchen.

När Elias Lindholm med bara två sekunder kvar av mittperioden kunde pricka in 3-1 gav det laget ytterligare ett lyft och när Vancoucer tryckte på i tredje perioden hade Rasmus Andersson inga problem att lägga in slutresultatet i tom kasse.

Så sent som i söndags slog Calgary Vancouver med 3-0, då höll Jacob Markström nollan. I natt tog svensken – som bytte Vancouver mot Calgary inför säsongen – 25 av 27 skott.

”Har varit grym”

– Jacob har varit grym. Han räddade oss i den förra matchen och i kväll gjorde han det igen, säger Elias Lindholm till Expressen.

Det kunde ha slutat annorlunda om inte målvakten storspelat.

– Om det inte varit för ”Markan” hade vi legat under med 0-4 efter första perioden. Han var fantastisk, säger Lindholm till Aftonbladet.

Svenskarna jublade över segern, men inte lika högt som Semjon Varlamov, New York Islanders målvakt som har har fått en smakstart på NHL-säsongen.

Den ryske burväktaren höll nollan i premiären mot lokalrivalen Rangers, stod över lagets andra match och när han var tillbaka mellan stolparna blev det en ny nolla.

Islanders vann

Den här gången vann Islanders med 1-0 över Boston.

– Det är det bästa resultatet jag någonsin haft efter två matcher, jag har aldrig tidigare hållit nollan två gånger i rad i en säsongsöppning, säger Varlamov enligt nhl.com.

Jean-Gabriel Pageaus mål i inledningen av tredje perioden räckte för seger för Islanders.

Två svenskmål räckte däremot inte för Nashville. Filip Forsberg och Viktor Arvidsson gjorde båda mål hemma mot Carolina. Men bortalaget vann med 4-2 och Nashville åkte därmed på säsongens första förlust.

KLIPP: Hockey-VM flyttas från Belarus (18 jan 2021)