• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Alexander Holtz (t.v.), Elmer Söderblom (mitten) och Nils Åman får inleda NHL-säsongen i sina respektive lag. Foto: TT/Bildbyrån

Svenska talangerna får plats i NHL från start

Uppdaterad
Publicerad

Ny NHL-säsong innebär ofta debuter för unga svenska talanger.

Den nya säsongen – som smygstartade i Prag över helgen men drar igång i Nordamerka i natt – är inget undantag.

– Det är kul att få chansen och att det har gått så bra på campen, säger debuterande Elmer Söderblom till Aftonbladet.

Den väldige 21-årige Söderblom (202 centimeter lång och 113 kilo tung) tar plats i Detroit Red Wings trupp för deras NHL-premiär som sker natten till lördag. Under försäsongsmatcherna gjorde forwarden två mål och en assist och har nu belönats med en NHL-plats i den klassiska svenskklubben.

– Det är kul att få chansen och att det har gått så bra på campen. Det är bara att fortsätta som jag har gjort, säger Elmer Söderblom till Aftonbladet.

Under föregående år gjorde Söderblom succé i Frölunda med 21 mål, vilket gjorde att han fick en plats i Detroits träningsläger inför säsongen.

– Beskedet har väl smugits fram i takt med att jag har fått vara kvar dag för dag. Och i dag kom truppen ut. Jag blev bara glad och stolt när jag fick reda på det.

Ännu en svensk debutant

Under sena måndagskvällen hade 21 av 32 NHL-lag offentliggjort sina trupper inför säsongsinledningen. Utöver Elmer Söderblom finns det ytterligare en svensk NHL-debutant i Vancouver Canucks i form av Nils Åman, 22, som förra säsongen spelade i Leksand.

Annars är det noterbart att den 20-årige skarpskytten Alexander Holtz samt den 23-årige forwarden Fabian Zetterlund tar plats från starten av säsongen i New Jersey Devils. Duon gjorde nio respektive 14 matcher för klubben föregående säsong men ser ut att få spela ännu mer kommande NHL-säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.