Sverige klart för semifinal efter drama

Sverige vände och vann mot Tjeckien i kvartsfinalen av U18-VM.

Nu väntar tuffast möjliga motstånd – USA.

Med en seger mot Finland färskt i minnet var siktet inställt på en repris när Sverige mötte Tjeckien i kvartsfinal i U18-VM i USA. Men det var långt ifrån självklart med vinstnotering i protokollet.

Efter knappt fem spelade minuter in i första perioden gjorde Tjeckien sitt första, och vad som skulle bli deras enda, mål.

Men det dröjde ända till sista spelminuten i samma period innan svenska Nicole Hall satte pucken i nät och kvitterade till 1–1.

– Det är det här hon är allra bäst på att komma in och skjuta, stenhårt skott förbi målvakten, säger SVT:s expert Maria Rooth.

”Viktigt för svensk hockey”

Jenna Raunio drämde sedan in 2–1 till Sverige tidigt in i andra perioden och resultatet stod sig sedan matchen ut, trots hårt tryck med en spelare mer i slutet för Tjeckien. Med några sekunder kvar hade Tjeckien ett jätteläge men passade osjälviskt istället för att skjuta.

– Vad glad jag är för tjejena. Vad viktigt det är för svensk hockey, säger Rooth.

De möts i semifinal

Sverige är således vidare till semifinal och där väntar gruppvinnaren, tillika regerande mästarna USA. Matchen spelas natten till måndag.

– Sverige har inget att förlora, kan förhoppningsvis spela upp sig sedan de möttes senast. USA ska bara vinna och det är inte alltid så enkelt.

I den andra semifinalen möts Kanada och Finland.