Sverige pressade USA – men föll i tredje

Uppdaterad
Publicerad

Sverige pressade USA, men det räckte inte hela vägen för damerna i U18-VM i Ishockey.

I den tredje perioden vände USA 1-2 till seger med 3-2.

– Rätt lag vinner. Men oj oj oj vilken insats Sverige gör, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Det blir Kanada och USA i final i junior-VM i amerikanska Madison.

Men det var långt i från självklart att hemmanationen och regerande mästarna skulle knipa den andra finalplatsen. Sverige stod för en stark insats och hade en 2-1-ledning inför tredje perioden, efter mål av Stella Lindell och Mira Jungåker.

Men de pressade amerikanskorna kunde svara snabbt med en kvittering tidigt i tredje period, och med sju och en halv minut kvar kunde Grace Dwyer sätta det avgörande målet, då 3-2 höll sig matchen ut.

Bronsmatch i kväll svensk tid

– Tyvärr är det rätt lag som vinner. Men oj oj oj vilken insats Sverige gör, de ska vara otroligt stolta över det här, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Matchen får ändå ses som ett rejält steg upp jämfört med gruppspelsmötet mot samma nation, då Sverige föll med 1-6.

Sverige är också det enda laget som överhuvudtaget lyckats göra mål på USA i turneringen.

Svenskorna får nu ladda om för bronsmatch mot Finland, som förlorade med 1-2 i sin semifinal mot Kanada. Bronsmatchen spelas i kväll klockan 22.30 och du ser matchen i SVT2/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.