De populära ishockeylandslagen kommer att synas i SVT under lång tid framöver. Foto: Bildbyrån

SVT sänder JVM och annan landslagshockey

Publicerad

Ishockeylandslagen Tre Kronor, Damkronorna och Juniorkronorna är sedan många år en självklar del av SVT:s sportutbud.

Nu står det klart att de populära ishockeylandslagen kommer att synas i SVT under lång tid framöver.

SVT och Svenska Ishockeyförbundet har slutit ett avtal som sträcker sig över säsongen 2029/2030.

Under julhelgerna 2006/2007 spelades junior-VM i Leksand och direktsändes för första gången i SVT. JVM blev snabbt en tittarsuccé och har sedan dess blivit en TV-klassiker som lockar storpublik varje år. SVT hade sedan tidigare rättigheterna till och med säsongen 2025/2026 – nu förlängs alltså avtalet med ytterligare fyra år.

– Juniorkronorna är otroligt populära, inte minst hos den yngre publiken. JVM har blivit en stark tradition under jul- och nyårshelgerna. De senaste åren har vi också visat tjejernas JVM-turnering, även den når en stor publik. Så vi är naturligtvis glada att kunna ha JVM-turneringarna i vårt utbud under många år framåt, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Flera mästerskap och turneringar

I avtalet ingår även VM för damer, där Sverige i senaste turneringen nådde kvartsfinalen. Förra säsongen sände SVT för första gången två turneringar från damernas Euro Hockey Tour, en satsning som kommer att utökas med fler turneringar kommande säsonger.

SVT har under många år varit drivande i att utveckla TV-bevakningen av damernas landslagsishockey och vi är glada att det fortsätter gå i rätt riktning. Allt tyder på att ishockey för damer kommer fortsätta växa och bli ännu starkare, säger Max Bursell.

”SVT är en jätteviktig partner”

Avtalet mellan SVT och Svenska ishockeyförbundet omfattar också Euro Hockey Tour för herrar där turneringarna Karjala Tournament, Swiss Hockey Games, Beijer Hockey Games och Czech Hockey Games ingår. Dessutom ingår killarnas U18-VM och TV-pucken i rättighetspaketet.

– SVT är en jätteviktig partner för svensk ishockey. Deras intresse för bredd och elit på både dam- och herrsidan ger fina förutsättningar när vi vill bygga intresse för ishockey, locka fler tittare och supportrar, och fler utövare. Vi ser det här avtalet som en nyckelpjäs för vår vision att bli Sveriges mest engagerande idrott, säger Christer Plars, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

SVT:s ishockeyrättigheter till och med säsongen 2029/2030:

  • Junior-VM killar (delas med Viaplay säsongen 2024/2025)
  • Junior-VM tjejer
  • Euro Hockey Tour herrar (delas med Viaplay säsongen 2024/2025)
  • Euro Hockey Tour damer
  • VM damer
  • U18-VM killar
  • TV-pucken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.