Victor Hedmans Tampa Bay besegrade Mika Zibanejads New York Rangers i femte matchen. Foto: Bildbyrån

Tampa nära finalen – kan bli första laget sedan 80-talet

Tampa Bay har vänt underläge 0–2 i matcher till ledning 3–2.

Nu är Floridaklubben en seger ifrån sin tredje raka Stanley Cup-final.

– Oerhört skönt att komma hem nu och ha chans att avgöra serien, säger Victor Hedman till SVT Sport.

De senaste två årens Stanley Cup-mästare Tampa Bay Lightning fick en dålig start av konferensfinalen mot New York Rangers och låg under med 2–0 i matcher. Men efter två raka hemmamatcher hade man utjämnat och besökte under natten New York för att försöka skaffa sig matchboll – och det lyckades man med.

Trots att Rangers tog ledningen i matchen kvitterade Tampa sent i andra perioden och avgjorde genom två mål under matchens sista två minuter. Svenske Victor Hedman assisterade till 2–1-målet som blev det matchavgörande.

– Det kändes lite som en schackmatch där ute, det var två försiktiga lag kändes det som, säger Hedman.

Kan bli första sedan 1980-talet

Tampa kan nu avgöra matchserien på hemmaplan, natten mot söndag. Vinner man blir man den första klubben att nå tre Stanley Cup-finaler i rad sedan Edmonton Oilers på 1980-talet (1983–1985).

– Det var viktigt att komma härifrån med segern, säger en glad men kontrollerad Hedman.

Colorado Avalanche är redan klara för finalen efter att man besegrat Edmonton Oilers i fyra matcher.

Klipp: ”En schackmatch”