Division 1-klubben hoppas bli den första svenska föreningen som blir hbt-certifierade av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL). De kommer, förutom att byta matchställ, att föreläsa i skolor samt delta i andra aktiviteter som ska öka förståelsen för hbtq-personers situation i samhället. I ett pressmeddelande beskriver Kiruna IF arbetet som ”grabbigaste sporten i grabbigaste staden tar ställning”.
– Syftet är att skapa en tolerant miljö där alla får vara med. Det här är bara starten, säger Johan Köhler till SVT Sport.
”Skrämmer bort talanger”
Hur upplever du att toleransen är i dag för hbtq-personer inom hockeyn.
–Damhockeyn är väldigt tolerant. Herrhockeyn är dock mycket mer intolerant i grunden. Det är en maskulin sport där man ska ha hög smärttröskel. Vi skrämmer bort talanger med jargongen som finns, säger han.
Det är först när hela truppen är spikad och säsongen drar igång som arbetet börjar på allvar där spelare och ledare ska sätta sig in i frågorna. Eftersom hockeyn är säsongsbaserad kan det ta upp till ett år innan klubben får sitt certifikat, enligt Köhler.
– Det här kostar oss ungefär en halv miljon kronor. Vi hade kunnat lägga pengarna på hyfsade spelare, men jag tror att vi får igen det genom att göra en samhällsinsats.
”Utestängs från idrotten”
RFSL erbjuder certifieringen och ser det klubbens agerande som en viktig signal.
– Unga hbtq-personer utestängs från idrotten i dag, på grund av jargonger och regelverk. Genom att visa att det finns förebilder inom idrotten, genom att öppna upp och arbeta med de här frågorna, visar man att unga hbtq-personer också är välkomna inom idrotten, säger Frida Darj på RFSL:s ungdomsförbund till P4 Norrbotten.