Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mattias Tedenbys varning till SHL-klubbarna: ”Små marginaler”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Tedenby är tillbaka i svensk hockey efter att ha sett sitt HV71 både trilla ur SHL och ta sig upp från Hockeyallsvenskan.

Klubbens resa har gjort honom ödmjuk.

– Det är ödmjukhet och hårt arbete som gäller. Det ska alla klubbar i Sverige veta, säger 32-åringen till SVT Sport.

De senaste årens degraderingar från SHL – HV71 och Djurgården – har varit stjärnspäckade lag som på förhand inte tippats i någon nedflyttningsstrid.

Mattias Tedenby lämnade HV71 2019 för tre år utomlands. Under den perioden hann HV både åka ur SHL och ta sig tillbaka.

– Hela föreningen och staden fick en reality check. Det är små marginaler och ibland är det inte det bästa laget som vinner, utan det laget som bäst följer matchplanen och spelar rätt, säger Tedenby inför säsongspremiären.

”Det är en charm”

Emellanåt lyfts debatten kring att stänga SHL. Senast under pandemin öppnade bland andra Linköping för ett sånt scenario – men Tedenby tycker inte att det är ett alternativ för svensk hockey.

– Det är en charm att det kan gå åt båda håll. Kollar man andra ligor som är låsta så förstör det spänningen där nere i tabellen. I Finland börjar man sälja av spelare när man inte går till slutspel och topplagen möter i stort sett juniorlag då. Därför tror jag det har varit bra för svensk hockey att hålla sig till det här systemet. Då måste man vara på topp varje dag.

– Visst, för oss spelare är det ju fine om ligan stängs men ska man kolla på underhållningsvärdet och lagen underifrån som siktar uppåt så är det ändå bra med upp- och nedflyttning.

SHL startar under lördagen och HV71 ställs Luleå i premiären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.