Erika Grahm har lämnat Modo för Brynäs/arkivbild. Foto: Bildbyrån

Tio spännande värvningar inför SDHL-premiären

Uppdaterad
Publicerad

I kväll startar damernas hockeysäsong med en finalrepris mellan Linköping och Luleå.

När vi listar säsongens tio mest spännande värvningar finns bland andra Linköpings OS-mästare Sidney Morin och Luleås landslagsmålvakt Sara Grahn med.

1. Jennifer Wakefield, 29, forward, Kanada, från Luleå till Brynäs.

Superstjärnan, med ett OS-silver med Kanada i år, nobbade en fortsättning i mästarlaget Luleå och presenterades sedan överraskande av Brynäs. Wakefield säger att hon triggas av utmaningen att försöka etablera klubben som ett topplag och värvningen av henne ökar lagets chanser till det.

2. Sidney Morin, 23, back, USA, från Modo till Linköping.

Insatserna i Modo förra säsongen gav henne en åtråvärd OS-biljett, och till slut ett guld med USA. Backen gjorde 32 poäng (10+22) på 21 matcher i Modo i fjol och nu jagar stjärnan ytterligare guld i revanschsugna silverlaget Linköping.

Sara Grahn/arkivbild. Foto: Bildbyrån

3. Sara Grahn, 29, målvakt, Sverige, från Brynäs till Luleå.

Grahn var en av profilerna som lämnade Brynäs i rent missnöje kring klubbens damsatsning. Sveriges ohotade etta i målet de senaste åren kommer att ge regerande mästaren Luleå en extra dimension. Har enorm respekt bland motståndarlagen.

4. Erika Grahm, 27, forward, Sverige, från Modo till Brynäs.

När de tunga namnen lämnade Brynäs lyckades klubben knyta åt sig en storprofil. Grahm, som spelat i Modo i 13 år, får en dubbelroll då hon även har en nyckelposition i klubbens nysatsning på tjej- och damverksamheten. Gjorde en stark säsong i Modo i fjol med 42 poäng (23+19) på 36 matcher.

5. Anna Borgqvist, 26, forward, Sverige, från Brynäs till Leksand.

Tappade glädjen i Brynäs, där hon varit de sju senaste åren, och hoppas hitta det i Leksand som har ett spännande lag i år. Landslagsstjärnan, med fem knäoperationer bakom sig, blir en ledargestalt i nygamla laget. La ner landslagskarriären efter OS på grund av förutsättningarna.

Anna Borqvist/arkivbild. Foto: Bildbyrån

6. Petra Nieminen, 19, forward, Finland, från Team Kuotane till Luleå.

Den finländska landslagsspelaren utsågs till den finska ligans bästa forward ifjol och tog OS-brons. 19-åringen gjorde succé med 28 poäng på 21 seriematcher för Team Kuortane och lämnar nu för första gången Finland. I Luleå spelar hon gratis och som junior.

7. Isabel Waidacher, 24, forward, Schweiz, från till Djurgården.

24-åringen från Schweiz har i den inhemska ligan visat att hon är en riktig poängmaskin. I ZSC Lions har det de tre senaste säsongerna blivit 139 poäng på 52 seriematcher och fem ligatitlar på lika många år. ”Vi tror att Isabel kommer göra att vi får fler kedjor som kommer att producera poäng”, säger sportchefen Nils Ekman.

8. Marion Allemoz, 29, forward, Frankrike, från till Modo.

Modo får en ledare i Allemoz som är kapten i det franska landslaget. 29-åringen har blivit mästare med University of Montreal och CWHL-mästare med Montréal Canadiennes, som hon spelat i de två senaste säsongerna. Har kvalitéer både defensivt och offensivt.

9. Erica Udén Johansson, 29, forward, Sverige, från Brynäs till AIK.

Den Sundsvallsfostrade forwarden är en spännande värvning till Stockholmslaget som dessutom tagit in en ny tränare i Jared Cipparone, tidigare i Djurgården. Udén Johansson var med i Damkronornas OS-lag i Sydkorea men var missnöjd med säsongen i Brynäs. I år vill hon bli starkare och mer explosiv.

10. Ebba Berglund, 20, back, från Linköping till Luleå.

Gjorde en fin säsong i silverlaget Linköping ifjol och efter att ha lagt planen på collegehockey till sidan föll valet på det regerande mästarlaget som varit intresserat av tvåvägsbacken även tidigare. 20-åringen, med meriter från Damkronorna, har stor utvecklingspotential.

Ebba Berglund/arkivbild. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.